Örtolja

Introduktion och förberedelse för tillagning

Örtolja som är nyttigt och ger god smak åt den mesta mat. Olja med örter passar speciellt till grillat som kyckling, skaldjur och grönsaker.

God att marinera i också. Självklart kan du välja örter efter smak. Exempelvis dill om du ska ha oljan till fisk.

Du kan ta några tsk torkade örter istället för färska men det blir inte så fin färg. Frysta örter blir bättre men får ej den ljusa gröna färgen av färska örter.

Vill du ha en finare örtolja så kan du hälla den att droppa av i en liten silduk och sedan krama ur det sista så får du en klar och ren men fint färgad olja till garnering av rätter som soppor, förrätter och huvudrätter. Då kan du förvara oljan i en plastflaska med pip för att lättare droppa över den i fint mönster på maten. Eller skeda ur en burk eller skål.

2,5 dl örtolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk plockad färsk timjan
  • 4 blad salvia
  • 10 blad basilika
  • 2 plockad färsk rosmarin
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 msk finrivet skal av citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl fin olivolja eller rapsolja eller solrosolja om du ska spara oljan i kylen
  • 1 vitlöksklyfta

Tillagning

  1. Plocka först bladen av örterna och rensa bort kvistar.
  2. Riv skal av lime och pressa ut saften.
  3. Lägg alla ingredienserna till örtoljan i en mixer eller använd stavmixer. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Servera som sås i skål eller använd till marinad. Eller sila upp den genom att låta den självrinna genom en silduk.
  5. Du kan också tillsätta merolja och ha i en flaska eller burk.
  6. Förvara örtoljan i kylen om du ska ha den länge. Välj då en olja som ej stelnar i kylen ex. rapsolja, majsolja eller solrosolja.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.