Örtolja

Örtolja som är nyttigt och ger god smak åt den mesta mat. Olja med örter passar speciellt till grillat som kyckling, skaldjur och grönsaker.

Oljan är god att marinera i, till sallader samt ha som garnering och ringla över maten till servering.

2,5 dl örtolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk plockad färsk timjan
  • 4 blad salvia
  • 10 blad basilika
  • 2 plockad färsk rosmarin
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 msk finrivet skal av citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl fin olivolja eller rapsolja eller solrosolja om du ska spara oljan i kylen
  • 1 vitlöksklyfta

Tillagning

  1. Plocka först bladen av örterna och rensa bort kvistar.
  2. Riv skal av lime och pressa ut saften.
  3. Lägg alla ingredienserna till örtoljan i en mixer eller använd stavmixer. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Servera som sås i skål eller använd till marinad. Eller sila upp den genom att låta den självrinna genom en silduk.
  5. Du kan också tillsätta merolja och ha i en flaska eller burk.
  6. Förvara örtoljan i kylen om du ska ha den länge. Välj då en olja som ej stelnar i kylen ex. rapsolja, majsolja eller solrosolja.

Varianter

  • Välj gärna rapsolja eller solrosolja om du ska spara oljan i kylen. Olivolja stelnar i kylen men det går såklart att ha olivolja i kylen också - ta då fram den lite innan att bli flytande.
  • Självklart kan du välja örter efter smak. Exempelvis dill om du ska ha oljan till fisk.
  • Andra örter som passar i är färsk salvia, körvel, oregano, ramslök med mera. Här en variant på örtolja med basilika.
  • Du kan ta några tsk torkade örter istället för färska men det blir inte så fin färg. Frysta örter blir bättre men får ej den ljusa gröna färgen av färska örter.

Silad örtolja

Vill du ha en finare örtolja så kan du hälla den att droppa av i en liten silduk och sedan krama ur det sista så får du en klar och ren men fint färgad olja till garnering av rätter som soppor, förrätter och huvudrätter.

Då kan du förvara oljan i en plastflaska med pip - squeeze-flaska - för att lättare droppa över den i fint mönster på maten. Eller skeda ur en burk eller skål.

Örtolja med förslag på örter och ingredienser på skärbräda
Till egen örtolja kan du mixa i de örter du har eller gillar. Persilja och basilika ger grunden sedan passar timjan, rosmarin, gräslök samt salt, citron och vitlök i.

E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-26