Örtolja

Örtolja som är nyttigt och ger god smak åt den mesta mat. Olja med örter passar speciellt till grillat som kyckling, skaldjur och grönsaker.

God att marinera i också. Självklart kan du välja örter efter smak. Exempelvis dill om du ska ha oljan till fisk.

Du kan ta några tsk torkade örter istället för färska men det blir inte så fin färg. Frysta örter blir bättre men får ej den ljusa gröna färgen av färska örter.

Vill du ha en finare örtolja så kan du hälla den att droppa av i en liten silduk och sedan krama ur det sista så får du en klar och ren men fint färgad olja till garnering av rätter som soppor, förrätter och huvudrätter. Då kan du förvara oljan i en plastflaska med pip för att lättare droppa över den i fint mönster på maten. Eller skeda ur en burk eller skål.

2,5 dl örtolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk plockad färsk timjan
  • 4 blad salvia
  • 10 blad basilika
  • 2 plockad färsk rosmarin
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 msk finrivet skal av citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 dl fin olivolja eller rapsolja eller solrosolja om du ska spara oljan i kylen
  • 1 vitlöksklyfta

Tillagning

  1. Plocka först bladen av örterna och rensa bort kvistar.
  2. Riv skal av lime och pressa ut saften.
  3. Lägg alla ingredienserna till örtoljan i en mixer eller använd stavmixer. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Servera som sås i skål eller använd till marinad. Eller sila upp den genom att låta den självrinna genom en silduk.
  5. Du kan också tillsätta merolja och ha i en flaska eller burk.
  6. Förvara örtoljan i kylen om du ska ha den länge. Välj då en olja som ej stelnar i kylen ex. rapsolja, majsolja eller solrosolja.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer