Rispappersrullar med räkor
Rispappersrullar fyllda med räkor, marinerade risnudlar i sesamolja och chili; jordnötter, gröna salladsblad, morot, färsk koriander och mynta; serverade med dippsås Nouc cham.
Tillagning
- DIPPSÅS: Skölj och hacka mynta och färsk koriander. Skala och hacka vitlök. Skölj och dela chili samt skrapa bort kärnor och skär bort vitt om du vill ha svagare dippsås. Hacka chilin. Blanda mynta, färsk koriander, vitlök, chili, socker, citronsaft, fisksås och vatten. Blanda i en bunke tills sockret löst sig. Ställ i kylen till servering.
- FYLLNING: Ta fram och tina räkor.
- Hacka jordnötter. Hacka röd chili.
- Koka upp en kastrull med 1 liter vatten. Koka risnudlarna i 4 minuter. Häll av och spola kallt i ett durkslag.
- Lägg risnudlarna i en bunke och klipp dem grovt med en sax några gånger.
- Blanda nudlarna med hackade jordnötter, chili och sesamolja. Ställ i kylen.
- Skölj sallad och skär bort stammen i mitten om den har grov sådan.
- Skala morötter och skär dem i strimlor likt tändstickor.
- Skölj samt dela blad av mynta och färsk koriander i grova bitar.
- Skala räkor eller använd skalade räkor.
- Förbered ett ställe att stå att rulla rispapprena. Lägg upp alla ingredienser till fyllningen i skålar. Blöt två rena kökshanddukar så de är helt fuktiga. Lägg en på en stor skärbräda eller bricka och en på en bricka eller tallrik. Värm ca 1 liter vatten till ca 50 grader i en bred panna och ställ på ett grytunderlägg.
- Dags att rulla rullarna. Blötlägg ett rispapper i taget i ca 15 sekunder eller tills det är mjukt. Känn på det så att det är mjukt.
- Ta upp rispappret försiktigt med fingrarna eller en hålslev och bred ut på den blöta handduken på skärbrädan eller brickan.
- Lägg på 1-2 salladsblad i nedre halvan av rispappret.
- Lägg mer fyllning på en avlång liten hög ca 1/2 dl risnudlar, lite strimlad morot, någon tsk jordnötter samt 1 delat blad mynta och några blad färsk koriander.
- Blöt fingrarna så klistrar de inte fast så mycket.
- Vik upp nederkanten över fyllningen. Vik in kanterna över fyllningen. Rulla ett varv.
- Lägg 4-5 räkor på rad.
- Fortsätt rulla ihop rispappret till en dolme.
- Lägg med skarven nedåt i den andra blöta handduken efter hand som de är klara.
- Fortsätta rulla rispappren med fyllning till dolmar/rullar.
- TIPS: När du fått in snitsen så kan du rulla samtidigt som ett rispapper ligger i blöt.
- Servera rispappersrullarna hela eller delade i halvor med dippsåsen. Gott på är även extra jordnötter. Man kan även garnera med mer färsk koriander och mynta.
Serveringsförslag
- Serveras kalla som huvudrätt till festlig vardag eller helg. Passar att ta med på utflykt eller som lunchlåda.
- Jag gjorde en sötsur sås - Nouc cham - att doppa rullarna i till servering. Man kan även göra en mild eller smakrik jordnötsdressing till eller ta annan valfri passande dippsås.
- Även goda som förrätt och räkna då förslagsvis 1,5 rullar per portion.
- Passar även som snittar eller aptitretare - räkna då en halv rulle som en snitt samt två snittar per portion.
Kan förberedas
Rullarna kan förberedas några timmar innan och förvaras i kylen.
Varianter
- Vill du ta lite genvägar kan du använda färdigskalade räkor i lag samt köpt pressad citron, fryst hackad chili och vitlök till dippsåsen.
- Som fyllning kan man även ha i gräslök, tärnad mango, böngroddar och skivad gurka samt mer jordnötter.
- Räkor kan bytas mot tofu.
Tips
Räkskalen kan du frysa in och ha till räkfond.
Uppskattat näringsvärde per portion: 306 kcal