Ketchup

Introduktion och förberedelse

Laga supergod hemgjord ketchup av tomater, lök, selleri, socker, vinäger, basilika, chili och vitlök.

Val av tomater

  • Välj helst mogna - övermogna tomater går bra - med mycket smak.
  • Plommontomater funkar utmärkt.

1 liter ketchup

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 900 gram tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 6 blad basilika
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela tomater grovt. Lägg i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala och hacka vitlök fint samt tillsätt den.
  3. Skala och hacka lök och tillsätt den.
  4. Skölj selleri och hacka den. Tillsätt till tomaterna.
  5. Tillsätt grovt hackad basilika, chiliflakes, tomatpuré, vinäger, socker, salt och peppar.
  6. Koka tomaterna i minst en timme på låg värme. Gärna upp mot tre timmar.
  7. Mixa tomaterna med en stavmixer eller i en matberedare.
  8. Sila - passera - tomaterna genom en stor stålsil - chinoise. Ett durkslag eller finmaskig stålsil kan också fungera. Du vill ej ha med skal och kärnor. Arbeta genom ketchupen med en slev ner i en bunke.
  9. Häll upp ketchupen varm i ren glasburk (1 liters eller två 0,5 liters). Sätt på lock och låt svalna.
  10. Förvara i kylskåp. Håller någon vecka i kylen. Vill du spara den ketchupen längre tid så kan du tillsätta konserveringsmedel som ex. natriumbensoat enligt paket. Alternativ är att frysa in mindre burkar med ketchup och ta fram efter hand.
E-mail
Medel: 4 (46 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 11 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-20