Ketchup

Introduktion och förberedelse

Laga supergod hemgjord ketchup av tomater, lök, selleri, socker, vinäger, basilika, chili och vitlök.

Välj mogna (övermogna tomater går bra) med mycket smak. Plommontomater funkar utmärkt.

1 liter ketchup

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 900 gram tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 6 blad basilika
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela tomater grovt. Lägg i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala och hacka vitlök fint samt tillsätt den.
  3. Skala och hacka lök och tillsätt den.
  4. Skölj selleri och hacka den. Tillsätt till tomaterna.
  5. Tillsätt grovt hackad basilika, chiliflakes, tomatpuré, vinäger, socker, salt och peppar.
  6. Koka tomaterna i minst en timme på låg värme. Gärna upp mot tre timmar.
  7. Mixa tomaterna med en stavmixer eller i en matberedare.
  8. Sila upp ketchupen i en stor sil sk chinoise. Ett durkslag kan fungera i nödfall. Arbeta genom kechupen med en slev ner i en bunke.
  9. Häll upp ketchupen varm i ren glasburk (1 liters eller två 0,5 liters). Sätt på lock och låt svalna.
  10. Förvara i kylskåp. Håller någon vecka i kylen. Vill du spara den ketchupen längre tid så kan du tillsätta konserveringsmedel som ex. natriumbensoat enligt paket. Alternativ är att frysa in mindre burkar med ketchup och ta fram efter hand.
E-mail
Medel: 3.9 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 11 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.