Ketchup

Laga supergod hemgjord ketchup av tomater, lök, selleri, socker, vinäger, basilika, chili och vitlök.
Välj mogna (övermogna tomater går bra) med mycket smak. Plommontomater funkar utmärkt.

1 liter ketchup

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 900 gram tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 6 blad basilika
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela tomater grovt. Lägg i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala och hacka vitlök fint samt tillsätt den.
  3. Skala och hacka lök och tillsätt den.
  4. Skölj selleri och hacka den. Tillsätt till tomaterna.
  5. Tillsätt grovt hackad basilika, chiliflakes, tomatpuré, vinäger, socker, salt och peppar.
  6. Koka tomaterna i minst en timme på låg värme. Gärna upp mot tre timmar.
  7. Mixa tomaterna med en stavmixer eller i en matberedare.
  8. Sila upp ketchupen i en stor sil sk chinoise. Ett durkslag kan fungera i nödfall. Arbeta genom kechupen med en slev ner i en bunke.
  9. Häll upp ketchupen varm i ren glasburk (1 liters eller två 0,5 liters). Sätt på lock och låt svalna.
  10. Förvara i kylskåp. Håller någon vecka i kylen. Vill du spara den ketchupen längre tid så kan du tillsätta konserveringsmedel som ex. natriumbensoat enligt paket. Alternativ är att frysa in mindre burkar med ketchup och ta fram efter hand.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer