Ketchup

Laga supergod hemgjord ketchup av tomater, lök, selleri, socker, vinäger, basilika, chili och vitlök.
Välj mogna (övermogna tomater går bra) med mycket smak. Plommontomater funkar utmärkt.

1 liter ketchup

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 900 gram tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 gul lök
  • 1 stjälk selleri
  • 6 blad basilika
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela tomater grovt. Lägg i en stor kastrull och koka upp.
  2. Skala och hacka vitlök fint samt tillsätt den.
  3. Skala och hacka lök och tillsätt den.
  4. Skölj selleri och hacka den. Tillsätt till tomaterna.
  5. Tillsätt grovt hackad basilika, chiliflakes, tomatpuré, vinäger, socker, salt och peppar.
  6. Koka tomaterna i minst en timme på låg värme. Gärna upp mot tre timmar.
  7. Mixa tomaterna med en stavmixer eller i en matberedare.
  8. Sila upp ketchupen i en stor sil sk chinoise. Ett durkslag kan fungera i nödfall. Arbeta genom kechupen med en slev ner i en bunke.
  9. Häll upp ketchupen varm i ren glasburk (1 liters eller två 0,5 liters). Sätt på lock och låt svalna.
  10. Förvara i kylskåp. Håller någon vecka i kylen. Vill du spara den ketchupen längre tid så kan du tillsätta konserveringsmedel som ex. natriumbensoat enligt paket. Alternativ är att frysa in mindre burkar med ketchup och ta fram efter hand.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer