Örtsmör med basilika

Introduktion och förberedelse

Örtsmör med basilika, persilja, gräslök och citron. Ett gott örtsmör som passar till grillat - både kött, kyckling och fisk eller grönsaker.

Serveringsförslag

God på kokt potatis eller bakad potatis. Eller testa att blanda i varm pasta och tillsätt hackade soltorkade tomater eller frästa räkor för en enkel pastarätt.

En pressad klyfta vitlök samt en tsk finrivet skal från citron är också gott i kryddsmöret.

Vill du ha snygga bitar så rullar du in basilikasmöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.

Överkurs är att smälta smöret lite med en gasbrännare precis vid servering så det smälter och rinner ner lite över det du serverar smöret på.

Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.

Kan förberedas i god tid

Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av basilikan.

Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.

4 portioner örtsmör med basilika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 3 msk finhackad hackad bladpersilja
  • 1 dl hackad basilika
  • 3 msk hackad gräslök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • Ev. salt
  • Ev. ett ark smörpapper

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Hacka persilja, basilika och gräslök. Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.