Saft med spansk körvel
En kallrörd örtsaft smaksatt med spansk körvel vilket ger smak likt anis och lakrits.
Till saften används endast stjälkarna. Bladen kan du använda till annat som till örtsallad, äppelsallad och örtwok.
Den här saften gjorde vi på en kurs i ätliga växter på Holma folkhögskola i Höör.
Tillagning
- Blanda vatten och socker i en kastrull.
- Värm så att sockret löser sig.
- Låt svalna helt.
- Skölj spansk körvel. Plocka rent stjälkarna från blad och blommor. Blad och blommar kan sparas till annat om du önskar.
- Strimla stjälkarna i ca 1/2 cm breda bitar.
- Blanda sockerlag och spansk körvel i en flaska eller hög smal glasburk med lock.
- Låt stå i kylen över natten eller upp till ett dygn att få smak.
- Sila bort stjälkarna och spara saften.
- Förvara saften i kylen. Kan även frysas in.
- Späd örtsaften med vatten till önskad styrka vid servering. Förslagsvis 3-4 gånger.
- Servera gärna väl kyld. Eller häll upp i glas med isbitar eller krossad is.
Serveringsförslag
- Späd körvelsaften till valfri stryrka. Förslagsvis 3-4 gånger med vatten.
- Servera gärna saften väl kyld eller med is.
- Passar också att blanda i drinkar istället för annan saft eller sockerlag. Förslagsvis ersätta flädersaften i en Hugo eller Bellini; eller ersätta sockerlagen i drinkar som Tom Collins eller Mojito.
- Eller gör isglass på saften.
Tips
Plocka inte hela beståndet.
Varianter
Du kan ta i andra örter som förslagsvis vattenmyntablad, mynta, citronmeliss och/eller hackad myskmadra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal