Kokoskaka med citron och myntasirap
Baka en mjuk kokoskaka med kokosflingor smaksatt med riven citron och myntasirap.
Tillagning
- Ta ut smör och låt det bli rumsvarmt eller mjuka upp det i mikron i en bunke 10 sekunder i taget.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Ta fram en springform på ca 25 cm diameter. Klä med bakplåtspapper i botten. Smörj med smör runt kanter eller klä med bakplåtspapper runt kanten.
- Skölj citron nog och riv av skalet fint. Lägg med smöret i bunken.
- Tillsätt socker.
- Vispa fluffigt med elvisp eller för hand.
- Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
- Blanda vetemjöl med bakpulver i en bunke. Rör ner i smör- och äggvispet.
- Tillsätt kokosflingor och blanda ner det.
- Tillsätt yoghurten och blanda runt till en jämn smet.
- Bred ut smeten i formen.
- Grädda i mitten delen av ugnen i ca 40 minuter. Kolla med en baksticka i mitten av kakan - är den kladdig så grädda lite till.
- Förbered myntasirap om du ej redan gjort det i förväg. Se länk ovan. I korthet kokar du upp 1,25 dl socker, 1 dl vatten, 0,5 dl hackad mynta samt 1 msk pressad citron samt sjuder i 5 minuter och silar sedan av.
- Värm myntasirapen.
- Ta ut kokoskakan och fördela över varm myntasirap.
- Låt kakan svalna helt innan servering.
- Servera kokoskakan som den är eller med lätt vispad grädde och ev. färska bär som jordgubbar, hallon, vinbär eller blåbär.
- Kan garneras med myntablad.
Serveringsförslag
- Kokoskakan är god som den är till fika, utflykt, efterrätt eller dessert.
- Servera gärna med lättvispad grädde eller vaniljglass om du vill lyxa till det.
- Vidare passar färska bär som hallon, blåbär, vinbär, jordgubbar; eller passionsfruktpulp till. Eller rårörd sylt.
Förberedelse
- Du behöver göra myntasirap så förbered gärna den innan eller medan kakan är i ugnen.
- Ta även fram smör så det hinner blir mjukt några timmar innan. Eller värm försiktigt i mikron 10 sekunder i taget tills det är mjukt.
Varianter
- Myntasirap är valfritt att toppa kakan med. Uteslut eller välj en annan sirap som rabarbersirap eller kanelsirap. Eller toppa med ett lager frosting.
- Naturell yoghurt kan bytas mot mjölk eller gräddfil.
- Gillar du rabarber kan du baka en kokoskaka med rabarber.
- Vill du ha en vanlig mjuk kokoskaka utan citron och myntasirap så kan du baka denna enkla kokoskaka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal