Sallad med örter

En grönsallad med vilda örter som syrlig krispig ängssyra, vitlöksdoftande löktrav, krispig spansk körvel med anistoner, smakrik bitterkrassing med heta toner likt wasabi och matiga milda lindblad.

Vidare med tusensköneblommor, maskrosknoppar, gräslöksblommar samt förslag på dressing.

Den här örtsalladen gjorde vi på en kurs i ätliga växter på Holma folkhögskola i Höör.

4 portioner sallad med örter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 30 gram ängssyra
  • 30 gram löktrav, blad och blommor
  • 30 gram lindblad
  • 20 gram bitterkrassing
  • 30 gram spansk körvel, späda blad och blommor
  • 8 tusensköneblommor
  • 8 gräslöksblommor
  • 8 maskrosblommor
  • 1 msk rapsolja eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 tsk risvinäger, vit balsamvinäger eller balsamvinäger eller pressad citron (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka blad och blommor från löktrav och spansk körvel. Skölj noga. Hacka grovt och lägg i salladsskål.
  2. Skölj ängssyra, lindblad och bitterkrassing noga. Skär i grova bitar och lägg i salladsskålen.
  3. Skölj blommor och lägg i salladen.
  4. Tillsätt olja och vänd runt. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Precis innan servering så tillsätter du salt samt vinäger samt vänder runt. Smaka av.
Ängssyra är syrlig och krispig samt passar utmärkt i sallad.
Ängssyra är syrlig och krispig samt passar utmärkt i sallad.
Löktrav passar bra i salladen.
Löktrav passar bra i salladen.
Bladen från löktrav har en mild beska med toner av lök och vitlök.
Bladen från löktrav har en mild beska med toner av lök och vitlök.
Blad från lind har en mild smak och ger fin volym samt tuggmotstånd.
Blad från lind har en mild smak och ger fin volym samt tuggmotstånd.
Bitterkrassing tillför hetta till salladen med smak likt wasabi, pepparrot och senap.
Bitterkrassing tillför hetta till salladen med smak likt wasabi, pepparrot och senap.
Bladen och blommor från spansk körvel ger smak likt anis och krispighet.
Bladen och blommor från spansk körvel ger smak likt anis och krispighet.
Skölj blad noga och skär i grova bitar. Blanda i en skål med blomknoppar, olja och salt.
Skölj blad noga och skär i grova bitar. Blanda i en skål med blomknoppar, olja och salt.
Salladen passar som grönsallad till det mesta.
Salladen passar som grönsallad till det mesta.

Serveringförslag

Varianter

  • Du behöver ej ta i alla örter i receptet utan kan byta efter tillgång och säsong. Örter och perenner i detta recept hade säsong i maj.
  • Fler förslag på ingredienser som passar i är späda maskrosblad, kirskål, myskmadra, kärleksört, gräslök, jordreva, almfrön med mera. Sedan passar såklart babyspenat, rucola, mache och annan vanlig sallad också.
  • Du kan toppa salladen med rostade solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, hackade hasselnötter, mandel eller valnötter till servering eller servera vid sidan.
  • Några fler förslag som passar att blanda i salladen är tärnat äpple, päron, jordgubbar, avokado, rödlök, silverlök, kapris, tomat, gurka, riven morot, riven zucchini och/eller fetaost.

Dressing

Tips

Kontrollera att du får plocka och plocka inte hela beståndet.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-01

Tillbehör och liknande: