Sallad med örter
En grönsallad med vilda örter som syrlig krispig ängssyra, vitlöksdoftande löktrav, krispig spansk körvel med anistoner, smakrik bitterkrassing med heta toner likt wasabi och matiga milda lindblad.
Vidare med tusensköneblommor, maskrosknoppar, gräslöksblommar samt förslag på dressing.
Den här örtsalladen gjorde vi på en kurs i ätliga växter på Holma folkhögskola i Höör.
Tillagning
- Plocka blad och blommor från löktrav och spansk körvel. Skölj noga. Hacka grovt och lägg i salladsskål.
- Skölj ängssyra, lindblad och bitterkrassing noga. Skär i grova bitar och lägg i salladsskålen.
- Skölj blommor och lägg i salladen.
- Tillsätt olja och vänd runt. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Precis innan servering så tillsätter du salt samt vinäger samt vänder runt. Smaka av.
Serveringförslag
- Passar som grönsallad till fest, buffé, vardag samt grillat.
- Några förslag är som sallad till pokebowl som tempehbowl, pizza som Pizza Bianco eller paj som kirskålspaj.
Varianter
- Du behöver ej ta i alla örter i receptet utan kan byta efter tillgång och säsong. Örter och perenner i detta recept hade säsong i maj.
- Fler förslag på ingredienser som passar i är späda maskrosblad, kirskål, myskmadra, kärleksört, gräslök, jordreva, almfrön med mera. Sedan passar såklart babyspenat, rucola, mache och annan vanlig sallad också.
- Du kan toppa salladen med rostade solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön, hackade hasselnötter, mandel eller valnötter till servering eller servera vid sidan.
- Några fler förslag som passar att blanda i salladen är tärnat äpple, päron, jordgubbar, avokado, rödlök, silverlök, kapris, tomat, gurka, riven morot, riven zucchini och/eller fetaost.
Dressing
- Enklast är att ta en fin rapsolja eller olivolja. Sedan lite mild vinäger som risvinäger, vit balsamvinäger eller balsamvinäger. Samt lite salt.
- Fler förslag på salladsdressing är honung- och senapsdressing, Italiensk dressing eller dressing med avokadoolja.
Tips
Kontrollera att du får plocka och plocka inte hela beståndet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal