Torskrygg i ugn

Introduktion och förberedelse

Torskrygg eller torskfilé i ugn. Laga hela middagen i en form. Allt i ett med torsk, potatis, salladslök, örter och sås av grädde toppat med ost.

Grönsallad eller valfri sallad är gott till torsken. Bröd kan man också ha till att skopa upp den goda såsen med.

2 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 g torskrygg eller torskfilé, utan skinn och benfri
  • 1 msk smör
  • 3 st salladslök
  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 5 blad färsk basilika eller en tsk torkad
  • 1 kvist timjan eller 1 tsk torkad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad dragon
  • 13 st färskpotatis eller delikatesspotatis, kokta
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano eller annan riven ost som Västerbottenost

Tillagning

  1. Koka potatisen nästan klar i 15 minuter. De behöver ej skalas om de har fint skal.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Smörg en ugnsform med smör.
  4. Skär torsken i portionsbitar. Lägg i formen. Salta och peppra fisken.
  5. Lägg i halverad potatis runt om.
  6. Skölj och dela salladslöken i bitar. Lägg runt om fisken.
  7. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över dem.
  8. Strö över hackade färska och torkade örter.
  9. Häll över grädden.
  10. Baka torsken i ugnen i 20 minuter.
  11. Ta ut efter halva tiden och strö över riven ost.
  12. Grädda färdigt och ta ut samt servera direkt.
E-mail
Medel: 4.3 (64 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.