Torskrygg i ugn
Introduktion och förberedelse
Torskrygg eller torskfilé i ugn. Laga hela middagen i en form.
Allt-i-ett med torsk, potatis, salladslök, örter och sås av grädde toppat med ost.
Serveringsförslag
- Grönsallad eller valfri sallad ex. från påse är gott till torsken.
 - Valfritt bröd som bake-off, baguette eller hembakt som detta brytröd kan man också ha till att skopa upp den goda såsen med.
 
Tips
- Välj en gratäng- eller ugnsform alternativt ugnsfast panna med höga kanter.
 - Kan dubbleras till flera i större form.
 - Välj MSC-märkt torsk.
 
Varianter
- Salladslök kan bytas mot purjolök.
 - Örter som basilika, timjan, oregano och dragon kan uteslutas eller ta de du vill. Eller byt mot hackad gräslök eller dill.
 - Soltorkade tomater kan uteslutas. Eller byt mot 6 halverade cocktailtomater.
 - Fräs färsk spenat eller strimlad grönkål och lägg under fisken.
 - Stek 10 tärnade champinjoner i smör eller olivolja och lägg med eller under fisken.
 - Lägg till eller byt ut en del av potatisen mot tärnad kokt kålrot, palsternacka och/eller morot.
 - Smaksätt och blanda grädden med en nypa saffran för alternativ smakvariant.
 

Tillagning
- Koka potatisen nästan klar i 15 minuter. De behöver ej skalas om de har fint skal.
 - Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
 - Smörg en ugnsform med smör.
 - Skär torsken i portionsbitar. Lägg i formen. Salta och peppra fisken.
 - Lägg i halverad potatis runt om.
 - Skölj och dela salladslöken i bitar. Lägg runt om fisken.
 - Hacka de soltorkade tomaterna och strö över dem.
 - Strö över hackade färska och torkade örter.
 - Häll över grädden samt vitt vin eller pressad citron.
 - Baka torsken i ugnen i 20 minuter.
 - Ta ut efter halva tiden och strö över riven ost.
 - Grädda färdigt och ta ut samt servera direkt.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal