Torskrygg i ugn

Introduktion och förberedelse

Torskrygg eller torskfilé i ugn. Laga hela middagen i en form.

Allt-i-ett med torsk, potatis, salladslök, örter och sås av grädde toppat med ost.

Välj en gratäng- eller ugnsform alternativt ugnsfast panna med höga kanter.

Kan dubbleras till flera i större form.

Välj MSC-märkt torsk.

Serveringsförslag

  • Grönsallad eller valfri sallad ex. från påse är gott till torsken.
  • Valfritt bröd som bake-off, baguette eller hembakt som detta brytröd kan man också ha till att skopa upp den goda såsen med.

Torsk i ugn med potatis, grönsaker och gräddig sås allt-i-ett
Torsk i ugn med potatis, grönsaker och gräddig sås allt-i-ett.

2 portioner torskrygg i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram torskrygg eller torskfilé, utan skinn och benfri
  • 1 msk smör
  • 3 salladslökar
  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 5 blad färsk basilika eller en tsk torkad
  • 1 kvist timjan eller 1 tsk torkad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad dragon
  • 10 st små färskpotatis eller delikatesspotatis, kokta
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 dl vitt vin eller 1 tsk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano eller annan riven ost

Tillagning

  1. Koka potatisen nästan klar i 15 minuter. De behöver ej skalas om de har fint skal.
  2. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  3. Smörg en ugnsform med smör.
  4. Skär torsken i portionsbitar. Lägg i formen. Salta och peppra fisken.
  5. Lägg i halverad potatis runt om.
  6. Skölj och dela salladslöken i bitar. Lägg runt om fisken.
  7. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över dem.
  8. Strö över hackade färska och torkade örter.
  9. Häll över grädden samt vitt vin eller pressad citron.
  10. Baka torsken i ugnen i 20 minuter.
  11. Ta ut efter halva tiden och strö över riven ost.
  12. Grädda färdigt och ta ut samt servera direkt.
E-mail
Medel: 3.9 (177 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-05