Torskrygg i ugn

Introduktion och förberedelse

Torskrygg eller torskfilé i ugn. Laga hela middagen i en form.

Allt-i-ett med torsk, potatis, salladslök, örter och sås av grädde toppat med ost.

Välj en gratäng- eller ugnsform alternativt ugnsfast panna med höga kanter.

Kan dubbleras till flera i större form.

Välj MSC-märkt torsk.

Serveringsförslag

  • Grönsallad eller valfri sallad ex. från påse är gott till torsken.
  • Valfritt bröd som bake-off, baguette eller hembakt som detta brytröd kan man också ha till att skopa upp den goda såsen med.

Torsk i ugn med potatis, grönsaker och gräddig sås allt-i-ett
Torsk i ugn med potatis, grönsaker och gräddig sås allt-i-ett.

2 portioner torskrygg i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 300 gram torskrygg eller torskfilé, utan skinn och benfri
  • 1 msk smör
  • 3 st salladslök
  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 5 blad färsk basilika eller en tsk torkad
  • 1 kvist timjan eller 1 tsk torkad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad dragon
  • 10 st små färskpotatis eller delikatesspotatis, kokta
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano eller annan riven ost

Tillagning

  1. Koka potatisen nästan klar i 15 minuter. De behöver ej skalas om de har fint skal.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Smörg en ugnsform med smör.
  4. Skär torsken i portionsbitar. Lägg i formen. Salta och peppra fisken.
  5. Lägg i halverad potatis runt om.
  6. Skölj och dela salladslöken i bitar. Lägg runt om fisken.
  7. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över dem.
  8. Strö över hackade färska och torkade örter.
  9. Häll över grädden.
  10. Baka torsken i ugnen i 20 minuter.
  11. Ta ut efter halva tiden och strö över riven ost.
  12. Grädda färdigt och ta ut samt servera direkt.
E-mail
Medel: 4.2 (91 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-24