Torskrygg i ugn

Torskrygg eller torskfilé i ugn. Laga hela middagen i en form. Allt i ett med fisk, potatis, salladslök, örter och sås av grädde.

Grönsallad eller valfri sallad är gott till fisken. Bröd kan man också ha till att skopa upp den goda såsen med. 

2 portioner torskrygg i ugn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 g torskrygg eller torskfilé, utan skinn och benfri
  • 1 msk smör
  • 3 st salladslök
  • 4 soltorkade tomater i olja
  • 5 blad färsk basilika eller en tsk torkad
  • 1 kvist timjan eller 1 tsk torkad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad dragon
  • 13 st färskpotatis eller delikatesspotatis, kokta
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano eller annan riven ost som Västerbottenost

Tillagning

  1. Koka potatisen nästan klar i 15 minuter. De behöver ej skalas om de har fint skal.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Smörg en ugnsform med smör.
  4. Skär torsken i portionsbitar. Lägg i formen. Salta och peppra fisken.
  5. Lägg i halverad potatis runt om.
  6. Skölj och dela salladslöken i bitar. Lägg runt om fisken.
  7. Hacka de soltorkade tomaterna och strö över dem.
  8. Strö över hackade färska och torkade örter.
  9. Häll över grädden.
  10. Baka torsken i ugnen i 20 minuter.
  11. Ta ut efter halva tiden och strö över riven ost.
  12. Grädda färdigt och ta ut samt servera direkt.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer