Dillsmör

Dillsmör är gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor. Men också att låta smöret smälta över varma grönsaker som kokt färskpotatis. Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av dillen.

Vill du ha snygga bitar så rullar du in smöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.

Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.

Du kan dubbla receptet och spara dillsmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen. Man kan också skiva och förvara i kylen eller frysa in att ta fram när man behöver portionsvis.

4 portioner dillsmör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl hackad dill
  • 3 msk hackad gräslök
  • 0,5 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter. Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
  2. Hacka dill och gräslök. Lägg i en bunke med smöret.
  3. Skala och pressa vitlök samt tillsätt till smöret.
  4. Rör smöret och tillsätt citronsaft, vitpeppar samt salt i en bunke.
  5. Dillsmöret kan serveras direkt men godast blir dillsmöret om det får stå några timmar i kylen. Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det. Lägg upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten. Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer