Dillsmör

Dillsmör är gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor. Men också att låta smöret smälta över varma grönsaker som kokt färskpotatis.

4 portioner dillsmör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl hackad dill
  • 3 msk hackad gräslök
  • 0,5 klyfta pressad vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter. Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
  2. Hacka dill och gräslök. Lägg i en bunke med smöret.
  3. Skala och pressa vitlök samt tillsätt till smöret.
  4. Rör smöret och tillsätt citronsaft, vitpeppar samt salt i en bunke.
  5. Dillsmöret kan serveras direkt men godast blir dillsmöret om det får stå några timmar i kylen. Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det. Lägg upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten. Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.

Tips

  • Vill du ha snygga bitar så rullar du in smöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  • Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.
  • Du kan dubbla receptet och spara dillsmöret i kylen eller frysen att ta fram portionsvis vid behov.

Kan förberedas i god tid

  • Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av dillen.
  • Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.

Aromsmör med färsk dill i inslaget i smörpapper samt i skivor på skärbräda.
Aromsmör med färsk dill blir mycket gott till fisk, lax, i foliepaket, till kokt potatis, skaldjur, grillat, grönsaker med mera.

E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-08