Dillsmör
Introduktion och förberedelse
Dillsmör är gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor. Men också att låta smöret smälta över varma grönsaker som kokt färskpotatis.
Vill du ha snygga bitar så rullar du in smöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.
Kan förberedas i god tid
Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av dillen.
Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Du kan dubbla receptet och spara dillsmöret i kylen eller frysen att ta fram portionsvis vid behov.
Tillagning
- Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter. Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
- Hacka dill och gräslök. Lägg i en bunke med smöret.
- Skala och pressa vitlök samt tillsätt till smöret.
- Rör smöret och tillsätt citronsaft, vitpeppar samt salt i en bunke.
- Dillsmöret kan serveras direkt men godast blir dillsmöret om det får stå några timmar i kylen. Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det. Lägg upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten. Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal