Dillsmör
Dillsmör är gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor. Men också att låta smöret smälta över varma grönsaker som kokt färskpotatis.
Tillagning
- Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter. Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
- Hacka dill och gräslök. Lägg i en bunke med smöret.
- Skala och pressa vitlök samt tillsätt till smöret.
- Rör smöret och tillsätt citronsaft, vitpeppar samt salt i en bunke.
- Dillsmöret kan serveras direkt men godast blir dillsmöret om det får stå några timmar i kylen. Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det. Lägg upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten. Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
Tips
- Vill du ha snygga bitar så rullar du in smöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
- Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.
- Du kan dubbla receptet och spara dillsmöret i kylen eller frysen att ta fram portionsvis vid behov.
Kan förberedas i god tid
- Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av dillen.
- Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal