Rispappersrullar med tofu

Rispappersrullar fyllda med tofu, marinerade risnudlar, sallad, morot, färsk koriander och mynta serverade med hackade jordnötter och dippsås Nouc cham.

4 portioner rispappersrullar, 3 rullar vardera

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 runda rispapper, 20 cm diameter
  • FYLLNING: 200 gram tofu naturell, ca 2/3 pkt
  • 1/2 huvud isbergssallad, romansallad eller krispsallad
  • 1,5 morötter
  • 1 dl färsk koriander
  • 1 dl färsk mynta
  • 100 gram risnudlar vermicelli
  • 1/2 dl hackade jordnötter
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1 msk sesamolja
  • DIPPSÅS: 1 dl fisksås
  • 1 dl vatten
  • 1 dl pressad citron
  • 1 dl socker
  • 1/2 röd chili
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl mynta
  • 1 dl färsk koriander
  • 1/2 dl hackade jordnötter till servering

Tillagning

  1. DIPPSÅS: Skölj och hacka mynta och färsk koriander. Skala och hacka vitlök. Skölj och dela chili samt skrapa bort kärnor och skär bort vitt om du vill ha svagare dippsås. Hacka chilin. Blanda mynta, färsk koriander, vitlök, chili, socker, citronsaft, fisksås och vatten. Blanda i en bunke tills sockret löst sig. Ställ i kylen till servering.
  2. FYLLNING: Koka upp en kastrull med 1 liter vatten.
  3. Hacka jordnötter. Hacka röd chili.
  4. Koka risnudlarna i 4 minuter. Häll av och spola kallt i ett durkslag.
  5. Lägg risnudlarna i en bunke och klipp dem grovt med en sax några gånger.
  6. Blanda nudlarna med hackade jordnötter, chili och sesamolja. Ställ i kylen.
  7. Skölj sallad och skär bort stammen i mitten om den har grov sådan.
  8. Skala morötter och skär dem i strimlor likt tändstickor.
  9. Skölj samt dela blad av mynta och färsk koriander i grova bitar.
  10. Skär tofun i små tärningar ca 1,5x1,5 cm.
  11. Förbered ett ställe att stå att rulla rispapprena. Lägg upp alla ingredienser till fyllningen i skålar. Blöt två rena kökshanddukar så de är helt fuktiga. Lägg en på en stor skärbräda eller bricka och en på en bricka eller tallrik. Värm ca 1 liter vatten i en bred panna och ställ på ett grytunderlägg.
  12. Dags att rulla rullarna. Blötlägg ett rispapper i taget i ca 15 sekunder eller tills det är mjukt. Känn på det så att det är mjukt.
  13. Ta upp rispappret försiktigt med fingrarna eller hålslev och bred ut på den blöta handduken på skärbrädan eller brickan.
  14. Lägg på 1-2 salladsblad i nedre halvan av rispappret.
  15. Lägg på en avlång liten hög ca 1/2 dl risnudlar, lite strimlad morot samt 1 delat blad mynta och några blad färsk koriander.
  16. Blöt fingrarna så klistrar de inte fast så mycket.
  17. Vik upp nederkanten över fyllningen. Vik in kanterna över fyllningen. Rulla ett varv.
  18. Lägg 7-8 tärningar tofu på rad.
  19. Fortsätt rulla ihop rispappret till en dolme.
  20. Lägg med skarven nedåt i den andra blöta handduken efter hand som de är klara.
  21. Fortsätta rulla rispappren med fyllning till dolmar/rullar.
  22. TIPS: När du fått in snitsen så kan du rulla samtidigt som ett rispapper ligger i blöt.
  23. Servera rispappersrullarna hela eller delade i halvor med dippsåsen. Gott på är även extra jordnötter. Man kan även garnera med mer färsk koriander och mynta.
Ingredienser till rispappersrullarna: fisksås, citron, socker, vatten, vitlök, chili, hackad färsk koriander och mynta till dippsås; naturell tofu, morötter, salladsblad, risnudlar, rispapper, mynta och färsk koriander till rullarna.
Ingredienser till rispappersrullarna: fisksås, citron, socker, vatten, vitlök, chili, hackad färsk koriander och mynta till dippsås; naturell tofu, morötter, salladsblad, risnudlar, rispapper, mynta och färsk koriander till rullarna.
De kokta risnudlarna kyls av och blandas med sesamolja, hackade jordnötter och chili samt klipps i grova bitar.
De kokta risnudlarna kyls av och blandas med sesamolja, hackade jordnötter och chili samt klipps i grova bitar.
Rispappren läggs i hett vatten tills de är mjuka. Blötlägg ett papper i taget, fyll och rulla till en dolme.
Rispappren läggs i hett vatten tills de är mjuka. Blötlägg ett papper i taget, fyll och rulla till en dolme.
Lägg upp och sprid ut rispappret på en blöt handduk.
Lägg upp och sprid ut rispappret på en blöt handduk.
Lägg ett blad sallad, en hög risnudlar, strimlad morot och färsk koriander samt mynta i nedre delen på rispappret.
Lägg ett blad sallad, en hög risnudlar, strimlad morot och färsk koriander samt mynta i nedre delen på rispappret.
Vik upp nedre kanten och kanterna på sidorna samt rulla ett varv till en dolme och lägg sedan på tofu.
Vik upp nedre kanten och kanterna på sidorna samt rulla ett varv till en dolme och lägg sedan i tofu.
Rulla sedan ihop helt till en dolme. Tips är att fukta fingrarna i vattnet lite då och då eftersom rispappret är klistrigt.
Rulla sedan ihop helt till en rispappersrulle likt en dolme. Tips är att fukta fingrarna i vattnet lite då och då eftersom rispappret är klistrigt.
Lägg över rullarna i en fuktig handduk efter hand som du gör dem.
Lägg över rullarna i en fuktig handduk efter hand som du gör dem.
Rispappersrullarna kan serveras hela eller skäras i två delar med en vass kniv.
Rispappersrullarna kan serveras hela eller skäras i två delar med en vass kniv.
Till rispappersrullarna hade jag en sötsur dippsås Nouc cham.
Till rispappersrullarna hade jag en sötsur dippsås Nouc cham.

Serveringsförslag

  • Serveras kalla som huvudrätt till festlig vardag eller helg. Passar att ta med på utflykt eller som lunchlåda.
  • Jag gjorde en sötsur sås - Nouc cham - att doppa rullarna i till servering. Man kan även göra en mild eller smakrik jordnötsdressing eller ta annan valfri passande dippsås.
  • Även goda som förrätt och räkna då förslagsvis 1,5 rullar per portion.
  • Passar även som snittar eller aptitretare - räkna då en halv rulle som en snitt samt två snittar per portion.

Kan förberedas

Rullarna kan förberedas några timmar innan och förvaras i kylen.

Varianter

  • Uteslut fisksås i receptet för vegan och vegetarisk variant.
  • Vill du ta lite genvägar kan du använda köpt pressad citron, fryst hackad chili och vitlök till dippsåsen.
  • Som fyllning kan man även ha i gräslök, tärnad mango, böngroddar och skivad gurka samt mer jordnötter.
  • Tofu kan bytas mot räkor.

Rispappersrullarna kan man dela i två delar, toppa med hackade jordnötter och äta med händerna doppade i sötsur dippsås Nouc cham.
Rispappersrullarna kan man dela i två delar, toppa med hackade jordnötter och äta med händerna doppade i sötsur dippsås Nouc cham.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 306 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-25