Recept med örter som smaksättare eller där örter är en viktig del.
Längst ner på sidan hittar du min lista på recept som innehåller örter som dill, basilika, salvia, oregano, persilja och timjan med flera.
På sommaren är de färska örterna som bäst och billigast även om de flesta örter numer finns att köpa året om
De svenska sommarörterna är dock extra välväxta och fulla av smak. Njut nu eller spara. Här är lite tips till några av våra vanligaste örter.
Färska örter kan du lägga i frysen, torka, lägg in i olja eller vinäger.
Mest praktiskt om man vill spara är att lägga i frysen. Speciellt för tunnbladiga örter som basilika, dill, persilja, körvel och dragon. Jag vet, de tappar i spänst men ska man ha dem i mat så gör det inte så mycket, huvudsaken är att smaken finns kvar.
Timjan, rosmarin och salvia behåller mycket smak även som torkade.
Färsk basilika är numer en av de vanligaste färska örterna som du kan köpa året om. Speciellt god till tomatsallad med mozzarella, olivolja och balsamvinäger.
Några vanliga örter
Läs mer om dill, basilika och timjan.
- Oregano - Torkad oregano har alla fått på pizzan, men färsk är inte heller så dumt. Speciellt god i sallader, tomatsås och att strimla över pizza innan servering. Mycket god och passande till bla grekisk mat - både i maten och som garnityr.
- Gräslök - mild löksmak till potatissallader, gräddfil, sallader, såser
- Rosmarin - god med potatis, i marinader, kraftig smak. Rosmarin är smakfull men inte så god att äta då den är hård och barrlik. Tillsätt istället en kvist eller några blad till lammsteken eller ugnstekt potatis.
- Färsk koriander - väldigt speciell smak, god i salsor, asiatiska soppor, sallader
- Körvel - smak lik persilja med ton av anis, god blandning med persilja, dragon och gräslök
- Citronmeliss - fin att garnera desserter med men också att blanda i sallader
- Dragon - klassisk i Bearnaisesås, till fonder, såser
- Persilja - blad och kruspersilja, något neutral smak, bortglömd, användes förr att garnera allt kan också användas till allt
- Salvia - mycket stark aromatisk smak, används sparsamt, klassisk i Osso Buco. Grillade bitar fläskfilé lindade med lufttorkad skinka med ett blad salvia emellan får en härlig smak. Salvian petas sedan undan.
Hur får man torra fina hackade örter?
Persilja och liknande örter som kan vara jordiga, läggs först i en stor bunke vatten. Gruset skunker till botten samtidigt som man plockar bort stjälkarna.
Lägg i en hög och hacka med kockkniv, alternativt klipp med en sax i glas, eller använd en "Mezzaluna", dubbelbladig hackkniv. Lägg hacket i mitten på en kökshandduk, vik upp kanterna och vrid ur vattnet. Handduken blir tyvärr grön men örterna blir lättare att strö samt håller sig i kylen längre.
Torka, frys eller lägg in örter
Örter kan också torkas, frysas eller läggas in. Timjan, rosmarin, salvia samt oregano passar att torka. Bind ihop till buketter och häng upp och ner. Eller lägg blad på väv och vänd då och då. Kan sparas i lufttäta burkar mörkt och svalt.
Basilika, gräslök, persilja och citronmeliss lämpar sig istället att hacka och frysa.
Dragon passar att läggas in i ättika, vinäger eller olivolja. Fyll en burk och täck med ättikslag. Denna dragon är klassisk, hackad i bearnaisesås. Även timjan, basilika, rosmarin och oregano ger fin smak åt vinäger och olja. Fyll en flaska, stoppa ner några kvistar och låt stå några veckor. Välsmakande flaskor som passar både i det egna skåpet som på presentbordet.
Gör du örtolja så välj helst en olja som kan förvaras i flytande form i kylen som rapsolja, majsolja eller solrosolja.
Ytterligare ett alternativ är att göra Örtsalt.
Örtsmör
grillad oxfilé, kycking, grönsaker eller fisk. Här några olika varianter med basilika, timjan och rosmarin, dillsmör eller koriander- och lime.
Gott aromsmör eller örtsmör med örter passar till grillat kött somSmaksatt vinäger
Ta en vacker flaska, stoppa ner örter och häll över vinäger. Smaken blir tydligare efter några veckor. Jag tycker bäst om: basilika och citron; dragon och basilika; vitlök och basilika.