Lammspett med örtsmör

Introduktion och förberedelse

Grillade lammspett med örtsmör. Möra bitar i av lammkött som marinas i vinäger, olja, rosmarin, timjan, salvia, vitlök, soja och kejtap manis, träs på spett och grillas.

Örtsmör med rosmarin, salvia, timjan och persilja samt vitlök som får smälta över över de varma spetten ger god smak och sås i ett.

Har du inte färska örter tillgängligt och inte vill köpa alla sorter - vilket ju kostar en del - så kolla i disken för frysta örter - där finns blandannat gräslök, persilja, basilika och hackad vitlök. Vidare funkar några krm torkad timjan, rosmarin och salvia.

Här med potatissallad med purjolök, grillad majs och grillad blomkål.

Självklart kan du servera lammspetten med andra tillbehör som potatisgratäng, hasselbackspotatis eller rostad potatis med vitlök och rosmarin. Vidare kan du välja en extra kall sås till.

Till lammspett kan du använda bitar av lammstek, lammgrytbitar eller bog som marineras så att den blir riktigt mör. Förbered gärna dagen innan och lägg i marinad i kylen. Gärna minst fem timmar innan tillagning.

Lammfilé eller lammytterfilé blir också jättegott samt lyxig och den behövs ej marineras länge.

Räkna ca 150 gram lammkött per portion. Köper du lammstek utan ben så köp en stek på ca 650 gram som du putsar bort eventuell kappa och fett på.

4 portioner lammspett

  • Förberedelse: 5 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 5 tim 30 min

Ingredienser

  • 600 gram lammstek utan ben eller möra grytbitar av lamm
  • Marinad: 1/2 msk hackad rosmarin
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 blad färsk salvia
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk ketjap manis
  • 4 msk olivolja
  • Örtsmör: 75 gram smör, rumsvarmt
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk färsk persilja
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 msk hackad färsk basilika
  • 1/2 msk hackad salvia
  • 1/2 msk hackad rosmarin
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 4 portioner valfria tillbehör - se ovan

Tillagning

  1. Putsa och skär bort kappa eller hinnor om steken har det. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm i storlek.
  2. Blanda marinaden av hackad rosmarin, timjan, salvia, pressad vitlök, vinäger, soja, ketjap manis, olja och peppar.
  3. Lägg lammköttet i marinaden och vänd runt. Täck över och ställ i kylen att marinera minst 5 timmar - helst dagen innan.
  4. Örtsmör: Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.
  5. Hacka alla örter. Lägg i en bunke.
  6. Tillsätt mjukt smör samt pressa i vitlök och tillsätt salt. Rör ihop.
  7. Vill du ha örtsmör i skivor så lägg örtsmöret i ett bakplåtspapper och forma till en rulle samt slå in den. Lägg i kylen. Man kan också ha smöret i bunken och klicka ut smöret vid servering. Hit kan du förbereda.
  8. Grilla lammspetten i 5-10 minuter på varje sida på utegrill eller i grillpanna tills de har fin färg och är genomstekta.
  9. Vid servering så klickar du på örtsmöret och låter det smälta över spetten. Om du har en gasbrännare kan du värma smöret lite mede den så att det smälter över spetten lite.
  10. Servera spetten med önskade valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.