Lammspett med örtsmör
Grillade lammspett med örtsmör. Möra bitar i av lammkött som marinas i vinäger, olja, rosmarin, timjan, salvia, vitlök, soja och kejtap manis, träs på spett och grillas.
Spetten toppas med örtsmör med rosmarin, salvia, timjan och persilja samt vitlök.
Tillagning
- Putsa och skär bort kappa eller hinnor om steken har det. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm i storlek.
- Blanda marinaden av hackad rosmarin, timjan, salvia, pressad vitlök, vinäger, soja, ketjap manis, olja och peppar.
- Lägg lammköttet i marinaden och vänd runt. Täck över och ställ i kylen att marinera minst 5 timmar - helst dagen innan.
- Örtsmör: Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.
- Hacka alla örter. Lägg i en bunke.
- Tillsätt mjukt smör samt pressa i vitlök och tillsätt salt. Rör ihop.
- Vill du ha örtsmör i skivor så lägg örtsmöret i ett bakplåtspapper och forma till en rulle samt slå in den. Lägg i kylen. Man kan också ha smöret i bunken och klicka ut smöret vid servering. Hit kan du förbereda.
- Grilla lammspetten i 5-10 minuter på varje sida på utegrill eller i grillpanna tills de har fin färg och är genomstekta.
- Vid servering så klickar du på örtsmöret och låter det smälta över spetten. Om du har en gasbrännare kan du värma smöret lite mede den så att det smälter över spetten lite.
- Servera spetten med önskade valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Förutom örtsmöret hade jag till potatissallad med purjolök, grillad majs och grillad blomkål.
- Självklart kan du servera lammspetten med andra tillbehör som potatisgratäng, hasselbackspotatis eller rostad potatis med vitlök och rosmarin. Vidare kan du välja en extra kall sås till.
Tips
Har du inte färska örter tillgängligt och inte vill köpa alla sorter - vilket ju kostar en del - så kolla i disken för frysta örter - där finns blandannat gräslök, persilja, basilika och hackad vitlök. Vidare funkar några krm torkad timjan, rosmarin och salvia.
Val av lammkött
- Till lammspett kan du använda bitar av lammstek, lammgrytbitar eller bog som marineras så att den blir riktigt mör. Förbered gärna dagen innan och lägg i marinad i kylen. Gärna minst fem timmar innan tillagning.
- Lammfilé eller lammytterfilé blir också jättegott samt lyxig och den behövs ej marineras länge.
- Räkna ca 150 gram lammkött per portion. Köper du lammstek utan ben så köp en stek på ca 650 gram som du putsar bort eventuell kappa och fett på.
Att dricka till
Välj ett rött vin med generöst fruktig och kryddig smak ton av fatlagring. Festligare och dyrare men mycket gott samt klassiskt val till lamm är rött vin från Châteauneuf-du-Pape i Rhonedalen i södra Frankrike. Röda viner av druvor som Shiraz, Syrah samt Cabernet Sauvignon passar också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal