Rabarbermarmelad med mynta och fläder
Rabarbermarmelad smaksatt med färsk mynta, flädersaft och lite vanilj.
Enkelt att laga med syltsocker.
Tillagning
- Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
- Strimla rabarbern så fint du kan.
- Lägg rabarbern i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
- Tillsätt flädersaft, vanilj och myntablad. Använder du vaniljstång så delar du på den och skrapar ur vaniljfröna.
- Koka på lite över medelvärme och rör då och då i 10 minuter.
- Tillsätt syltsockret och koka i ca 2 minuter under omrörning tills sockret löst upp sig.
- Mixa hastigt marmeladen med en stavmixer ca 30 sekunder.
- Häll över i en glasburk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
Serveringsförslag
- Marmeladen passar till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
- Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
- Passar även som tillbehör till mat - speciellt grillat eller indisk mat.
Varianter
- Du kan även koka vanlig rabarbermarmelad eller smaksätta med kanel, vanilj, lakrits, kardemumma, ingefära, jordgubbar, citron, portvin, aperol eller nektarin.
- Du kan ta köpt eller hemgjord flädersaft.
Rena burkar
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Med vanligt socker
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.
Förvaring
Förvaras mörkt och svalt i något år. Öppen burk kan du räkna någon månads hållbarhet.
Marmeladprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov.
Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal