Rabarbermarmelad med mynta och fläder

Rabarbermarmelad smaksatt med färsk mynta, flädersaft och lite vanilj.

Enkelt att laga med syltsocker.

4,5 dl rabarbermarmelad med mynta och fläder

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram rabarber, rensad och i bitar, helst späda rabarber
  • 1 dl flädersaft
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 1/3 vaniljstång
  • 1 dl färska myntablad
  • 150 gram syltsocker

Tillagning

  1. Skala grova rabarber med en potatisskalare. Späda rabarber behöver ej skalas. Dela grova rabarber på längden.
  2. Strimla rabarbern så fint du kan.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
  4. Tillsätt flädersaft, vanilj och myntablad. Använder du vaniljstång så delar du på den och skrapar ur vaniljfröna.
  5. Koka på lite över medelvärme och rör då och då i 10 minuter.
  6. Tillsätt syltsockret och koka i ca 2 minuter under omrörning tills sockret löst upp sig.
  7. Mixa hastigt marmeladen med en stavmixer ca 30 sekunder.
  8. Häll över i en glasburk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara svalt och mörkt. Gärna i kylen.
Till marmeladen behöver du rabarber, vanilj, flädersaft, syltsocker och färsk mynta.
Till marmeladen behöver du rabarber, vanilj, flädersaft, syltsocker och färsk mynta.
Rabarbern kokas ihop med flädersaft, vanilj och myntablad.
Rabarbern kokas ihop med flädersaft, vanilj och myntablad.
Tillsätt syltsocker och koka ihop samt mixa hastigt med en stavmixer till önskad konsistens.
Tillsätt syltsocker och koka ihop samt mixa hastigt med en stavmixer till önskad konsistens.

Serveringsförslag

  • Marmeladen passar till frukost, ostmacka eller fika - men också till festligare tillfälle om du gillar goda dessertostar.
  • Ett förslag är att bjuda på marmeladen till festlig engelsk fikastund med the, ost, smör och nybakta scones eller engelska muffins.
  • Passar även som tillbehör till mat - speciellt grillat eller indisk mat.

Varianter

Rena burkar

Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbermarmeladen i. Sterilisera dem gärna om du ska spara marmeladen längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.

Med vanligt socker

Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha marmeladen extra fast och extra hållbar.

Förvaring

Förvaras mörkt och svalt i något år. Öppen burk kan du räkna någon månads hållbarhet.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov.

E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-02

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...