Örtwok
Örtwok med vilda örter som ramslök, kirskål, strandkål, brännässla, åkertistelstjälk, vitplister och maskrosknoppar.
Toppad med rostade solrosfrön och gräslöksblommor.
Det här receptet gjorde vi på en kurs i ätliga växter på Holma folkhögskola i Höör.
Tillagning
- Skölj maskrosknoppar. Lägg i en stor skål.
- Skölj det du vill ha i som förslagsvis ramslök, kirskål, strandkål, brännässlor och vitplister. Skär i grova bitar. Lägg i skålen.
- Skölj och strimla åkertistelstjälkar och lägg i bunken.
- Värm en wok eller stor stekpanna med höga kanter.
- Rosta solrosfröna några minuter under omrörning tills de har fin färg och doftar nötaktigt. Lägg över på en tallrik eller skål.
- Tillsätt olja och låt bli varmt någon minut.
- Tillsätt alla örter samt strö över salt.
- Fräs samt stek hastigt några minuter. Rör då och då. Stek tills de tappat spänsten och känns så tillagade som du vill ha dem.
- Smaka av med salt.
- Servera direkt ur woken eller pannan. Eller lägg upp på fat eller tallrik.
- Strö över solrosfrön och garnera med några gräslöksblommor.
Serveringförslag
- Passar som grönsakstillbehör till fest, buffé, vardag eller grillat.
- Örtwoken passar även till annan matlagning som att toppa pizza ex. denna Pizza Bianco eller fylla i en paj likt denna kirskålspaj.
Varianter
- Du behöver ej ta i alla örter i receptet utan kan byta efter tillgång och säsong. Örter och perenner i detta recept hade säsong i maj.
- Fler förslag som passar i är ängssyra, löktrav, snärjmåra, humleskott, malvor, späda maskrosblad, spansk körvel, libbsticka, kärleksört, gräslök, jordreva, almfrön med mera.
- För en asiatisk smaksättning kan du fräsa med 1 klyfta finhackad vitlök, 1 tsk riven ingefära, något krm chiliflakes, 2 msk ljus soja, 1 tsk sesamolja samt 1 tsk socker. Garnera med rostade sesamfrön.
- Gör du en asiatisk smaksättning kan du vidare kan du blanda i tärnad tofu och kokta nudlar för en matigare wok.
- För en italiensk smaksättning kan du fräsa i olivolja med 1 klyfta finhackad vitlök samt ringla över 2 msk fin balsamvinäger vid servering.
- Solrosfrön kan uteslutas eller bytas mot pumpafrön, sesamfrön, hackade hasselnötter, mandel eller valnötter.
- Gräslöksblommor kan uteslutas eller bytas mot andra ätliga blommor som maskrosblommor, tusensköneblommor, jordreva med mera.
Tips
- Plocka inte hela beståndet.
- Kontrollera så inte det du plockar är fridlyst. Bland annat är ramslök fridlyst i Blekinge. Strandkål är fridlyst i Blekinge och Gotland.
Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal