Ugnsstekt ungtupp
Ugnsstekt ungtupp med förslag på tillbehör och sås.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smör. Plocka och hacka örter grovt.
- Blanda smält smör, olja, hackade örter, ketjap manis samt salt och peppar.
- Lägg tuppen i en ugnsfast form eller panna ex. gjutjärnspanna.
- Pensla och gnid in tuppen i marinaden.
- Tillaga i 30 minuter i mitten av ugnen.
- Skölj potatis. Skär bort ev. fula delar. Skär ner skåror med ca 3 mm mellanrum utan att skär helt igenom potatisen likt hasselbackspotatis. Ta ut tuppen och lägg potatisen runt om.
- Tillaga i ytterligare 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och ös tuppen med steksky efter 30 minuter samt sedan mot slutet. Sätt även i en stektermometer och kontrollera så temperaturen är minst 75-78 grader när du tar ut tuppen.
- Ta ut tuppen vid 75-78 grader innertemperatur. Kontrollera även att potatisen är tillagad annars laga lite till.
- SÅS: Koka upp vatten och buljongtärning. Rör så den löser sig.
- Tillsätt maizenaredning under omrörning och värm tills såsen tjocknar.
- Tillsätt grädde samt smaka av med soja, ca 4 msk av stekskyn, salt och peppar. Låt småkoka till servering.
- SALLAD: Skölj sallad, dela tomater och skär zucchini i stavar. Lägg på fat eller i skål och skeda över olivolja samt vinäger precis innan servering.
- SERVERING: Stycka ungtuppen i bitar - förslagsvis dela låret i två delar och skär bröstet i 3 delar. Lägg på fat eller tallrik. Servera med potatisen, såsen och salladen. Eller önskade valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Jag gjorde sås på stekskyn samt rostade hela potatisar tillsammans med kycklingen och serverade en blandad grönsallad till.
- Du kan ha valfri sås till och några andra såser som passar är enkel brunsås, dragonsås, svampsås, gräddsås eller rödvinssås. Använd gärna silad steksky att smaksätta såsen med.
- Vidare passar rostade rotfrukter, kokt potatis, råstekt skivad potatis, rostad potatis och rotfrukter, potatismos, bakad potatis, potatisgratäng eller råris till.
- Grönsaker är gott till som kokta blandade grönsaker, gröna ärtor, brysselkål, bönor, kokt morot och/eller marinerade stora vita bönor.
- Vidare passar en valfri gelé, pressgurka och/eller tomatsallad till.
Tips
Jag köpte en halv fryst ungtupp från Örlycke gård och tinade den i kylen. Den vägde 1,4 kg. Du kan även dubbla detta recept och laga en hel ungtupp. Räkna då 1 timmes tillagning per kg och stek tills innertemperaturen är 75 grader.
Framförhållning
Köper du fryst ungtupp så lägg i kylen att tina kvällen innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal