Ugnsstekt ungtupp

Introduktion och förberedelse

Ugnsstekt ungtupp med förslag på tillbehör och sås.

Serveringsförslag

Tips

Jag köpte en halv fryst ungtupp från Örlycke gård och tinade den i kylen. Den vägde 1,4 kg. Du kan även dubbla detta recept och laga en hel ungtupp. Räkna då 1 timmes tillagning per kg och stek tills innertemperaturen är 75 grader.

Framförhållning

Köper du fryst ungtupp så lägg i kylen att tina kvällen innan.

3 portioner ugnsstekt ungtupp

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1/2 ungtupp, ca 1,4 kg
  • MARINAD: 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk ketjap manis
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smält smör
  • 1 liten kvist rosmarin eller 2 krm torkad rosmarin
  • 2 kvistar timjan eller 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 blad salvia eller 1 krm torkad salvia
  • SÅS: 2 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 dl grädde
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 4 msk sky från kycklingen
  • TILLBEHÖR: 3 bakpotatisar eller stora potatisar; eller 4-9 valfria potatisar med fint skal, ca 750 gram totalt
  • SALLAD: 20 gram babyspenat
  • 15 cocktailtomater
  • 50 gram zucchini
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör. Plocka och hacka örter grovt.
  3. Blanda smält smör, olja, hackade örter, ketjap manis samt salt och peppar.
  4. Lägg tuppen i en ugnsfast form eller panna ex. gjutjärnspanna.
  5. Pensla och gnid in tuppen i marinaden.
  6. Tillaga i 30 minuter i mitten av ugnen.
  7. Skölj potatis. Skär bort ev. fula delar. Skär ner skåror med ca 3 mm mellanrum utan att skär helt igenom potatisen likt hasselbackspotatis. Ta ut tuppen och lägg potatisen runt om.
  8. Tillaga i ytterligare 1 timme och 15 minuter i mitten av ugnen.
  9. Ta ut och ös tuppen med steksky efter 30 minuter samt sedan mot slutet. Sätt även i en stektermometer och kontrollera så temperaturen är minst 75-78 grader när du tar ut tuppen.
  10. Ta ut tuppen vid 75-78 grader innertemperatur. Kontrollera även att potatisen är tillagad annars laga lite till.
  11. SÅS: Koka upp vatten och buljongtärning. Rör så den löser sig.
  12. Tillsätt maizenaredning under omrörning och värm tills såsen tjocknar.
  13. Tillsätt grädde samt smaka av med soja, ca 4 msk av stekskyn, salt och peppar. Låt småkoka till servering.
  14. SALLAD: Skölj sallad, dela tomater och skär zucchini i stavar. Lägg på fat eller i skål och skeda över olivolja samt vinäger precis innan servering.
  15. SERVERING: Stycka ungtuppen i bitar - förslagsvis dela låret i två delar och skär bröstet i 3 delar. Lägg på fat eller tallrik. Servera med potatisen, såsen och salladen. Eller önskade valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-12

Tillbehör och liknande recept: