Basilika

Recept med basilika som viktig ingrediens eller passande del i receptet. Färsk basilika är klassiskt till pesto, tomatsallad, pizza med mera och i dessa fall kan det ej ersättas med torkad basilika.

Hackad fryst basilika är mörkare i färgen men har ännu god smak likt färsk basilika och den kan man använda till ex. örtsmör, örtsås och liknande rätter att ersätta färsk hackad basilika. Basilika växer bra hemma i kruka och du ställer den soligt och vattnar lite varje dag.

Basilika är en av de populäraste färska örterna. Bladen har en mild aromatisk lukt och smak som passar utmärkt ihop bland annat med tomater, i sallader, till olja samt med nötter.

Klassisk pesto görs med pinjenötter, basilika och olja. Ett alternativ till nötterna, som är rätt dyra, är faktiskt solrosfrön. Fler varianter som citronbasilika, kanelbasilika, thaibasilika och röd basilika är värda att prova.

Basilika kan hackas och frysas men håller sig också bra mixad med olja och nötter till pesto. En lätt sommarlunch eller middag blir lax smaksatt med ansjovis, färskpotatis i örter och lite uppfriskande creme fraiche.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages