Flädermojito
Flädermojito smaksatt med flädersaft som passar utmärkt kombinerad med mynta, rom och lime.
Läskande och svalkande - en riktig sommardrink.
Tillagning
- Förbered flädersaft enligt länk ovan. Ha kyld.
- Skölj limefrukten väl i ljummet vatten. Skär i små klyftor eller tärningar. Spara en klyfta till garnering.
- Lägg lime, flädersaft samt råsocker i botten på glaset.
- Mortla någon minut med ett trubbigt föremål exempelvis en drinkmortel eller skaftet av en träslev mot botten på glaset.
- Tillsätt myntablad och mortla några sekunder till. Krossa inte för hårt då blir bladen beska. Spara 2-3 blad mynta till garnering.
- Tillsätt rom samt rör om.
- Tillsätt krossad is eller isbitar.
- Toppa med sodavatten upp till kanten på glaset.
- Rör om med en drinkpinne.
- Servera med sugrör och/eller drinkpinne.
- Garnera flädermojiton med några hela myntablad samt någon klyfta lime. Vidare kan du garnera med en liten blomklase väl sköljda fläderblommor.
Val av glas
Serveras i högt highballglas eller liknande. Glasburk, eller mule-mugg funkar också.
Varianter
- Drinken kan även toppas upp med lite Ginger Ale eller mangojuice istället för sodavatten.
- Vill du göra en alkoholfri variant kan du utesluta rom eller ersätta med romessens.
- Byt flädersaft mot rabarbersaft eller rabarbersirap för en Rabarbermojito.
- En klassisk mojito får du med vanlig sockerlag istället för flädersaft.
- Kan även garneras med en skiva torkad citrus.
Du behöver
- Vill du ha i krossad is så är en iskrossare med vev smidigt att krossa is med.
- Vidare är en drinkmortel i trä bra att krossa lime och mynta med. Alternativ är handdtaget på en träslev eller annat trubbigt föremål i trä.
- Gör gärna en flädersaft innan och ha kyld.
Uppskattat näringsvärde per portion: 148 kcal