Myskmadrasaft

Introduktion och förberedelse

En kallrörd saft smaksatt med myskmadra som får god aromatisk smak och blommig ton.

Myskmadra är en ört som används som smaksättare till drycker. Mest känd är den kanske som smaksättare i tysk veteöl Berliner Weisse.

Den här myskmadrasaften gjorde vi på en kurs i ätliga växter på Holma folkhögskola i Höör.

Serveringsförslag

  • Späd myskmadrasaften till valfri stryrka. Förslagsvis 3-4 gånger med vatten.
  • Servera gärna örtsaften väl kyld eller med is.
  • Passar också att blanda i drinkar istället för annan saft eller sockerlag. Förslagsvis ersätta flädersaften i en Hugo eller Bellini; eller ersätta sockerlagen i drinkar som Tom Collins eller Mojito.
  • Eller gör isglass på myskmadrasaft.

Tips

  • Myskmadra innehåller kumarin som är lätt giftigt och kan ge huvudvärk. Man ska därför ej dricka saften i stora mängder.
  • Vi plockade myskmadra med blommor, stjälk och späda blad till saften. Myskmadra blommar i maj-juni. Annan tid på året vet jag ej hur det blir att göra saften.
  • Plocka inte hela beståndet.

Varianter

Du kan ta i andra örter som förslagsvis vattenmyntablad, mynta, citronmeliss och/eller strimlad skjälk från spansk körvel.

1,2 liter myskmadrasaft

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 2 dl grovt hackad myskmadra; blommor, stjälkar och späda blad
  • 1 liter vatten
  • 500 gram strösocker

Tillagning

  1. Blanda vatten och socker i en kastrull.
  2. Värm så att sockret löser sig.
  3. Låt svalna helt.
  4. Skölj mysmadra och hacka den grovt.
  5. Blanda sockerlag och myskmadra i en flaska eller hög smal glasburk med lock.
  6. Låt stå i kylen över natten eller upp till ett dygn att få smak.
  7. Sila bort eller plocka upp myskmadran och spara saften.
  8. Förvara saften i kylen. Kan även frysas in.
  9. Späd med vatten till önskad styrka vid servering. Förslagsvis 3-4 gånger.
  10. Servera gärna väl kyld. Eller häll upp i glas med isbitar eller krossad is.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-01