Panerad rödstrimma
Introduktion och förberedelse
Stekt enkelpanerad filé av rödstrimma med förslag på tillbehör.
Rödstrimma är en när- och hållbart odlad fisk med fast och fint kött som har lite röd ton. Läs mer på Gårdsfisk.
Fisken var filéed, "byxad" och utan ben färdig att tillagas. Jag tycker rödstrimma påminner lite om aborre och gös.
Serveringsförslag
Jag serverade rödstrimman med enkel kall örtsås, kokt potatis, rädisor och grön sparris samt garnerade med färsk gräslök.
Du kan servera fisken med det tillbehör du gillar. Några andra förslag jag tycker passar till är:
- En annan kall sås som löjromssås, Örtagårdssås, gräddfilssås med dill, romsås, guacamole eller remoulade.
- Andra varma såser som brynt smör, örtsås, löjromssås, Vermouthsås, saffranssås, vitvinssås, smörsås, Sandefjordssås, äggsås, Nobissås eller kantarellsås.
- Istället för kokt potatis kan du ta färskpotatis, örtpotatis, pressad potatis eller färskpotatissallad med sparris.
- Vidare passar kokta grönsaker, knipplök, tomatsallad, babyspenatsallad och/eller annan grönsallad till.
- Färsk dill passar också att garnera med. Vidare kan man ha en klyfta citron till.
Varianter
Här har jag panerat rödstrimmafilén men det är valfritt. Den kan även stekas i smör som den är endast vänd i lite vetemjöl, salt och peppar.
Att dricka till
Till fisken passar bland annat ett kylt vitt vin som Pinot Grigio från norra Italien eller Pinot Gris, Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.

Tillagning
- Börja med valfria tillbehör som att förslagsvis koka potatis och förbered sparris. Putsa och skrubba potatis - du behöver ej skala den om den har fint skal. Koka mjuk i ca 20-25 minuter. Skölj och skär bort änden på sparrisen.
- Hackad gräslök och dill. Blanda med gräddfil och majonnäs. Smaka av med färskpressad citron, salt och vitpeppar. Såsen kan förberedas innan och förvaras i kylen.
- Skölj och skär bort skaft från rädisorna. Skär i skivor.
- Koka sparrisen mjuk i ca 2-3 minuter om den är späd och upp mot 5 minuter om den är tjockare.
- Blanda vetemjöl och salt och peppar å en tallrik.
- Skär ev. till rödstrimman i fler bitar så du har jämnt antal till de portioner du lagar.
- Värm en stekpanna till lite under högsta värme.
- Vänd rödstrimmafiléerna i mjölblandningen.
- Lägg i smör i pannan och låt få ljus färg. Lägg sedan i fisken.
- Stek rödstrimman på medelvärme i ca 3 minuter på varje sidan tills den har färg och är genomstekt. Kontrollera gärna så att den är genomstekt genom att skära i en bit och se så fiskköttet är fast, vitt och delat på sig i flagor.
- Servera rödstrimman med valfria tillbehör som kokt potatis, sparris, rädisor och örtsås. Garnera gärna med lite gräslök och eller dill. En klyfta citron kan man också ha till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 438 kcal