Rödstrimma med örtsås

Introduktion och förberedelse

Enkelpanerad rödstrimma med en kall örtsås, kokt grön sparris, rädisor samt kokt potatis.

Varianter

Om rödstrimma

Rödstrimma påminner lite om aborre och gös med fast och fint kött med lite röd ton. Den är närodlad och hållbart odlad - läs mer på Gårdsfisk. Fisken var filéed, "byxad" och utan ben färdig att tillagas.

Varianter

Här har jag panerat rödstrimmafilén men det är valfritt. Den kan även stekas i smör som den är endast vänd i lite vetemjöl, salt och peppar.

Att dricka till

Till fisken passar bland annat ett kylt vitt vin som Pinot Grigio från norra Italien eller Pinot Gris, Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.

Panerad filé av rödstrimma på tallrik med tillbehör.
Filé av rödstrimma blir jättegod att panera - den är fast och fin i köttet och påminner lite om aborrfilé eller gösfilé. Ovan med en enkel kall örtsås, rädisor, kokt grön sparris och delikatesspotatis.

2 portioner panerad rödstrimma

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 gram rödstrimmafilé
  • 1/2 dl vetemjöl eller grahamsmjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 30 gram smör
  • ÖRTÅS: 1/2 dl gräddfil
  • 1/2 dl majonnäs
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad dill
  • 1/2 tsk färskpressad citron
  • 2 portioner kokt potatis, ca 6 potatisar, delikatesspotatis - förslagsvis Amandine eller färskpotatis
  • 6-8 gröna sparrisar
  • 8 rädisor
  • 5 gram gräslök eller dill att garnera med
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Börja med valfria tillbehör som att förslagsvis koka potatis och förbered sparris. Putsa och skrubba potatis - du behöver ej skala den om den har fint skal. Koka mjuk i ca 20-25 minuter. Skölj och skär bort änden på sparrisen.
  2. Hackad gräslök och dill. Blanda med gräddfil och majonnäs. Smaka av med färskpressad citron, salt och vitpeppar. Såsen kan förberedas innan och förvaras i kylen.
  3. Skölj och skär bort skaft från rädisorna. Skär i skivor.
  4. Koka sparrisen mjuk i ca 2-3 minuter om den är späd och upp mot 5 minuter om den är tjockare.
  5. Blanda vetemjöl, salt och peppar på en tallrik.
  6. Skär ev. till rödstrimman i fler bitar så du har jämnt antal till de portioner du lagar.
  7. Värm en stekpanna till lite under högsta värme.
  8. Vänd rödstrimmafiléerna i mjölblandningen.
  9. Lägg i smör i pannan och låt få ljus färg. Lägg sedan i fisken.
  10. Stek rödstrimman på medelvärme i ca 3 minuter på varje sidan tills den har färg och är genomstekt. Kontrollera gärna så att den är genomstekt genom att skära i en bit och se så fiskköttet är fast, vitt och delat på sig i flagor.
  11. Servera rödstrimman med valfria tillbehör som kokt potatis, sparris, rädisor och örtsås. Garnera gärna med lite gräslök och eller dill. En klyfta citron kan man också ha till.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 378 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-04

Tillbehör och liknande recept: