Rödstrimma med Vermouthsås

Introduktion och förberedelse

Stekt filé av rödstrimma med Vermouhtsås - en slags vitvinssås. Jag hade även ris och sallad till.

Rödstrimma är en när- och hållbart odlad fisk med fast och fint kött som har lite röd ton. Läs mer på Gårdsfisk.

Fisken var filéed, "byxad" och utan ben färdig att tillagas. Jag tycker rödstrimma påminner lite om abborre och gös.

Serveringsförslag

Varianter

  • Fisken kan även paneras och serveras med kall örtsås, potatis och sparris.
  • Till såsen kan du ta vatten och en tärning fiskbuljong eller använda egen fiskbuljong.
  • Receptet kan dubbleras till flera.

Att dricka till

Till vermouthsåsen och fisken passar ett fylligt kylt vitt vin som Chardonnay med ekfatslagring från förslagsvis Bourgogne eller en mer elegant Chablis; Pinot gris, Gewürztraminer eller Riesling.

Rödstrimma har ett fint fast kött som påminner lite om torsk.
Rödstrimma har ett fint fast kött som påminner lite om fin gös. Filén har inga ben och blir mycket god att steka.

2 portioner stekt rödstrimma med Vermouthsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 gram rödstrimmafilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 30 gram smör
  • VERMOUTHSÅS: 2 dl grädde
  • 1/2 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten samt en tärning fiskbuljong eller 2 dl fiskbuljong
  • 1 dl vit torr vermouth
  • 1/2 dl vitt vin, utan ekfatslagring
  • 1 krm torkad timjan eller 1 kvistar färsk timjan
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 tsk pressad citron
  • 1/4 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 2 portioner kokt ris
  • 2 portioner valfri grönsallad
  • 2 klyftor citron till servering

Tillagning

  1. Börja med såsen: Mät upp 1,5 dl av grädden och koka ner till hälften i en såskastrull. Akta så den ej bränns.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken.
  3. Fräs löken i 1 msk smör i ca 1 minut utan att ta färg i en stor bred panna med höga kanter.
  4. Tillsätt vermouth, vitt vin, timjan och buljongtärning samt vatten (eller egen fiskbuljong). Rör om. Koka ner till hälften.
  5. Sila ner i den nedkokta grädden. Red såsen till önskad tjocklek genom att vispa ner lite ljus maizenaredning. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och citron. Håll varm.
  6. Börja koka ris och förbered sallad.
  7. STEKT RÖDSTRIMMA: Skär ev. till rödstrimman i fler bitar så du har jämnt antal till de portioner du lagar.
  8. Värm en stekpanna till lite under högsta värme. Lägg i smör i pannan och låt få ljus färg. Lägg sedan i fisken. Salt och peppra.
  9. Stek rödstrimman på medelvärme i ca 3 minuter på varje sidan tills den har färg och är genomstekt. Kontrollera gärna så att den är genomstekt genom att skära i en bit och se så fiskköttet är fast, vitt och delat på sig i flagor.
  10. Vispa resten av grädden till såsen löst. Vispa i 1 msk smör i såsen, vänd i grädden och servera direkt till fisken.
  11. Servera rödstrimman med såsen, ris och salladen. Vidare är det gott med en klyfta citron till.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 577 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-04

Tillbehör och liknande recept: