Kokt grön sparris

Hur du kokar grön sparris samt förslag på servering som grönsakstillbehör eller förrätt. 

Istället grön sparris kan du koka vit sparris

4 portioner kokt grön sparris som tillbehör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram grön sparris, 2 buntar
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 1 sockerbit (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden. Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt.
  2. Salta vattnet och tillsätt en sockerbit (valfritt).
  3. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek samt hur mycket tuggmotstånd du vill ha. Späd sparris behöver bara koka i 2-3 minuter för att ha god spänst och lite crunch kvar - men det är valfritt och en smaksak.
  4. För späd ca 0,5 cm diameter tjock sparris är koktiden 1-3 minuter. De kan även serveras utan att kokas alls.
  5. 1 cm diameter tjock sparris: koktid 3-6 minuter;
  6. 2 cm diameter tjock sparris: koktid 6-10 minuter
  7. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till.
  8. Ta upp sparrisarna. Skär loss snöret och servera direkt på fat eller tallrik.
Tips är att koka sparrisen i en panna med höga kanter så sparrisarna får plats i liggandes.
Tips är att koka sparrisen i en panna med höga kanter så sparrisarna får plats i liggandes.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

  • Räkna 4 - 5 sparrisar som tillbehör och 5 - 8 sparrisar som förrätt per portion.
  • Räkna att köpa två buntar grön sparris till 4 portioner.

Klassindelning

Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej är träig i skal).

Koktips

  • Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner).
  • Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!).
  • Skär också en ny snittyta längst ner på sparrisen.
  • Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Dela upp sparrisen i buntar med 8-10 stycken i varje. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt försiktigt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre.
  • Ska de sparrisarna användas senare läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Doppa sedan och värm i kokande vatten till servering.
  • Riktigt späd och tunn sparris ca 0,5 cm kan man äta som den är och behövs ej kokas. 
E-mail
Medel: 4.3 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 22 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-04-23

Tillbehör och liknande: