Gräddfilsås med dill

Introduktion och förberedelse

En kall gräddfilsås med dill och citron passar till fisk som panerad torsk, varmrökt lax eller liknande. Enkel och snabblagad. Du kan ta färsk hackad dill eller fryst hackad dill i såsen. Vill du garnera såsen så kan tar du färsk hackad dill.

Vidare kan man ha i hacka gräslök, limesaft eller mer majonnäs för en krämigare sås. Vidare kan man blanda gräddfilen med matyoghurt, crème fraiche eller smetana. Fint hackad rödlök kan man också ha i. Med caviar eller rom får du romsås. Med löjrom får du en riktigt lyxig sås till fest.

Servera gärna med några extra klyftor citron till - speciellt om du har citron över om du använt färskpressad citron i såsen. Såsen kan garneras med hackad färsk dill eller gräslök.

4 portioner

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk hackad dill, fryst eller färsk
  • 1 tsk majonnäs
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk hackad färsk dill eller gräslök till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj, plocka och hacka färsk sill fint om du köpt det.
  2. Blanda gräddfilen i en skål med majonnäs, hackad dill, salt, citronsaft och olivolja. Smaka av med ev. mer salt, citron och lite vitpeppar om du vill.
  3. Lägg upp i en skål och garnera ev. med mer hackad dill eller gräslök.
E-mail
Medel: 4.2 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-16