Gräddfilsås med dill

En kall gräddfilsås med dill och citron passar till fisk som panerad torsk, varmrökt lax eller liknande.

Enkel och snabblagad.

4 portioner gräddfilssås

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk hackad dill, fryst eller färsk
  • 1 tsk majonnäs
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk hackad färsk dill eller gräslök till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj, plocka och hacka färsk sill fint om du köpt det.
  2. Blanda gräddfilen i en skål med majonnäs, hackad dill, salt, citronsaft och olivolja. Smaka av med ev. mer salt, citron och lite vitpeppar om du vill.
  3. Lägg upp i en skål och garnera ev. med mer hackad dill eller gräslök.

Tips

  • Servera gärna med några extra klyftor citron till - speciellt om du har citron över om du använt färskpressad citron i såsen. 
  • Vill du garnera såsen så passar det med färsk hackad dill eller gräslök. 

Varianter

  • Du kan ta färsk hackad dill eller fryst hackad dill i såsen.
  • Vidare kan man ha i hackad gräslök, limesaft eller mer majonnäs för en krämigare sås.
  • Man kan blanda gräddfilen med matyoghurt, crème fraiche eller smetana.
  • Finhackad rödlök kan man också ha i.
  • Med caviar eller rom får du romsås.
  • Med löjrom får du en riktigt lyxig sås till fest.
E-mail
Medel: 4.2 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-22

Tillbehör och liknande: