Tomatsallad med cocktailtomater

Introduktion och förberedelse

En enkel och god tomatsallad med cocktailtomater, balsamvinäger, olivolja, basilika, flingsalt och svartpeppar.

Laga gärna salladen med ekologiska mogna fina cocktailtomater eller små plommontomater, fin olivolja och lagrad balsamvinäger.

Serveringsförslag

  • Passar till det mesta och lätt att dubblera till många.
  • Till fest och finare middag kan du lyxa till salladen och göra den extra festlig - förutom att ha fin olivolja och finaste tomaterna - ringla över exklusivare lagrad balsamvinäger

Val av vinäger

Balsamvinäger finns från rätt billig (och inte äkta men god ändå) till äkta balsamvinäger som är lagrad i flera år och jättedyr.

  • Köper du en liten flaska dyr balsamvinäger så blir salladen jättegod och får en härlig fyllig smak kombinerad med goda mogna tomater, färsk basilika och en fin olivolja.

Fin balsamvinäger är rätt dryg och det räcker att bara droppa och ringla lite av den. Förvara balsamvinägern i kylen när den är öppnad så håller den sig fräsch längre.

  • Du kan välja annan vinäger som lagrad rödvinsvinäger, cidervinäger, vit balsamvinäger eller risvinäger (som är mycket mild om du har känslig mage). Vidare kan man ta citronsaft.

Val av tomater

Det funkar med billigare röda, gula eller orange cocktailtomater. Eller blanda. Vidare finns numer riktigt goda och festliga svenska småtomater - välj gärna ekologiskt odlade - av olika sort som Amarillo, Pearla, Zebrino, Mazari och Diamante (se bild). Andra större mogna tomater funkar också såklart som plommontomater, bifftomater och kvisttomater.

Varianter

Annat gott i tomatsallad är skivad mozzarella, rödlök, gul lök, salladslök, ruccolla, babyspenat, smulad fetaost, kokta vita bönor, kokta gröna sojabönor, kokta linser och svarta oliver.

4 portioner tomatsallad med cocktailtomater

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 400 gram cocktailtomater eller 1-2 paket på 250 gram
  • 5 blad färsk basilika
  • 2 msk kallpressad fin olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 4 krm flingsalt eller gourmetsalt eller ca 1 krm vanligt salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj tomaterna och skär i halvor. Lägg upp i en skål eller på fat.
  2. Grovhacka basilika och strö över tomaterna.
  3. Skeda över olivolja, balsamvinäger samt strö över salt och peppar. Blanda runt. Tomatsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-28