Tomatsallad med cocktailtomater

Introduktion och förberedelse för tillagning

En enkel och god tomatsallad med cocktailtomater, balsamvinäger, olivolja, basilika, flingsalt och svartpeppar.

Vill du lyxa till det tar du ekologiska mogna fina små cocktailtomater, fin olivolja och lagrad balsamvinäger.

Passar till det mesta och lätt att dubblera till många samt göra extra festlig med fin balsamvinäger och fina tomater.

Balsamvinäger finns från rätt billig (och inte äkta men god ändå) till äkta balsamvinäger som är lagrad i flera år och jättedyr. Köper du en liten flaska dyr balsamvinäger så blir salladen jättegod och får en härlig fyllig smak kombinerad med goda mogna tomater, färsk basilika och en fin olivolja. Fin balsamvinäger behöver du bara droppa över lite av och passar till festligare tillfällen. Förvara sedan balsamvinägern i kylen när den är öppnad så håller den sig fräsch längre.

Du kan välja annan vinäger som lagrad rödvinsvinäger, cidervinäger, vit balsamvinäger eller risvinäger (som är mycket mild om du har känslig mage). Vidare kan man ta citronsaft.

Det funkar med billigare röda, gula eller orange cocktailtomater. Eller blanda. Vidare finns numer riktigt goda och festliga svenska småtomater - välj gärna ekologiskt odlade - av olika sort som Amarillo, Pearla, Zebrino, Mazari och Diamante (se bild). Andra större mogna tomater funkar också såklart som plommontomater, bifftomater och kvisttomater.

Annat gott i tomatsallad är skivad mozzarella, rödlök, gul lök, salladslök, ruccolla, babyspenat, smulad fetaost, kokta vita bönor, kokta gröna sojabönor, kokta linser och svarta oliver.

4 portioner tomatsallad med cocktailtomater

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 400 gram cocktailtomater eller 1-2 paket på 250 gram
  • 5 blad färsk basilika
  • 2 msk kallpressad fin olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 4 krm flingsalt eller gourmetsalt eller ca 1 krm vanligt salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj tomaterna och skär i halvor. Lägg upp i en skål eller på fat.
  2. Grovhacka basilika och strö över tomaterna.
  3. Skeda över olivolja, balsamvinäger samt strö över salt och peppar. Blanda runt. Tomatsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 54 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.