Smörsås med grädde
En smakrik, len och elegant variant på smörsås med grädde som får koka ner - reducera - med vitt vin och schalottenlök till extra fyllig smak.
Såsen smaksätts sedan med citron och garneras med hackad persilja eller gräslök.
Tillagning
- Skala och hacka löken så fint du kan. Hacka även löken till kantarellerna samt lägg åt sidan till senare.
- Fräs löken några minuter på medelvärme i en såskastrull i 25 gram av smöret.
- Tillsätt vitt vin, vinäger och grädde. Rör om.
- Koka ner i ca 25 minuter på medelvärme.
- Om du vill kan du sila bort löken. Den kan också lämnas kvar som den är eller mixas sönder med mixerstav.
- Hacka persilja eller gräslök till garnering.
- Rör i smör och smaksätt såsen med citronsaft, salt och vitpeppar.
- Garnera såsen till servering med hackad persilja eller gräslök.
Serveringsförslag
- Jag hade såsen till fjällröding i ugnen med kantareller.
- Smörsåsen passar även till all slags fisk som stekt eller grillad lax, hälleflundra, fiskspett, torskfilé med mera.
- Garnera gärna med lite hackad persilja eller gräslök. Du kan ta fryst hackad persilja eller gräslök och röra ner i såsen innan servering istället för färska örter.
- Vidare kan man servera några klyftor citron vid sidan i en skål.
- Vill du laga utan grädde kan du prova mer klassisk smörsås Beurre Blanc utan grädde.
Vintips
- Till smörsåsen passar ett kylt torrt vitt vin som Riesling, Sylvaner eller smörig ekfatslagrad Chardonnay.
- Alkohofritt blir en Clausthaler eller kombucha.
Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal