Smörsås med grädde

Introduktion och förberedelse

En smakrik, len och elegant variant på smörsås med grädde som får koka ner - reducera - med vitt vin och schalottenlök till extra fyllig smak.

Såsen smaksätts sedan med citron och garneras med hackad persilja eller gräslök.

Serveringsförslag

  • Jag hade såsen till fjällröding i ugnen med kantareller.
  • Smörsåsen passar även till all slags fisk som stekt eller grillad lax, hälleflundra, fiskspett, torskfilé med mera.
  • Garnera gärna med lite hackad persilja eller gräslök. Du kan ta fryst hackad persilja eller gräslök och röra ner i såsen innan servering istället för färska örter.
  • Vidare kan man servera några klyftor citron vid sidan i en skål.
  • Vill du laga utan grädde kan du prova mer klassisk smörsås Beurre Blanc utan grädde.

Vintips

  • Till smörsåsen passar ett kylt torrt vitt vin som Riesling, Sylvaner eller smörig ekfatslagrad Chardonnay.
  • Alkohofritt blir en Clausthaler eller kombucha.

Smörsåsen serverad till fjällröding, pressad potatis, kantareller och grönsallad.
Smörsåsen serverad till fjällröding, pressad potatis, kantareller och grönsallad.

4 portioner smörsås med grädde

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 75 gram smör
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl grädde
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja eller gräslök till servering

Tillagning

  1. Skala och hacka löken så fint du kan. Hacka även löken till kantarellerna samt lägg åt sidan till senare.
  2. Fräs löken några minuter på medelvärme i en såskastrull i 25 gram av smöret.
  3. Tillsätt vitt vin, vinäger och grädde. Rör om.
  4. Koka ner i ca 25 minuter på medelvärme.
  5. Om du vill kan du sila bort löken. Den kan också lämnas kvar som den är eller mixas sönder med mixerstav.
  6. Hacka persilja eller gräslök till garnering.
  7. Rör i smör och smaksätt såsen med citronsaft, salt och vitpeppar.
  8. Garnera såsen till servering med hackad persilja eller gräslök.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-17

Tillbehör och liknande recept: