Panerad abborre med kantarellsås

Introduktion och förberedelse

Panerad abborre med kantarellsås, potatisstomp och grönsallad. Abborrfiléer panerade med rågmjöl och stekta i smör.

Serveringsförslag

Förslag på tillbehör och sås till abborren är här kantarellsås samt ett grovt potatismos eller stomp med gräslök och en grönsallad till.

Varianter

Istället för frysta kantareller kan du ta färska kantareller, kantareller på burk eller ca 50 gram torkad svamp.

4 portioner abborre

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram abborrfiléer, räkna förslagsvis 2 medelstora filéer per portion
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • Kantarellsås: 150 gram frysta kantareller (tinade)
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk ljus japansk soja
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • Potatisstomp: 800 gram potatis
  • 0,5 dl god olivolja eller 50 gram smör
  • 4 msk hackad fryst eller färsk gräslök
  • Grönsallad: 35 gram blandad grönsallad
  • 10 cocktailtomater

Tillagning

  1. Tina kantareller i en skål i kylen över natten eller mikra dem. Sila av och spara den lag/spad som från kantarellerna och använd sedan till såsen - byt mot vatten i receptet nedan.
  2. Potatisstomp: Börja med att skala, dela och koka potatisen mjuk i ca 25 minuter med en tsk salt i en kastrull.
  3. Kantarellsås: Hacka kantarellerna i ca 1x1 cm bitar.
  4. Fräs kantarellerna i en panna tills de är torra och vätskan från svampen kokat bort.
  5. Tillsätt smöret och fräs någon minut tills de är brynta.
  6. Tillsätt grädde och vatten samt ev. spad från svampen. Koka upp och låt puttra några minuter.
  7. Red kantarellsåsen med maizenaredning. Smaka av med soja, salt och svartpeppar.
  8. Håll såsen varm medan du lagar resten.
  9. Potatisstomp: Häll av potatisen och mosa den i en skål med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress. Tillsätt olivolja eller smör samt något krm salt och halvt krm vitpeppar. Mosa ihop och smaka av med salt och peppar. Rör i hackad gräslök. Håll varmt under lock.
  10. Skölj sallad och hacka den grovt. Skölj tomater och dela dem samt blanda med salladen, lite olivolja, någon halv tsk vinäger och ev. en halv tsk dijon-senap.
  11. Dags att steka abborrarna: Lägg upp rågmjöl på en djup tallrik. Torka filéerna någorlunda torra med lite hushållspapper. Värm en stor stekpanna.
  12. Salta filéerna runt om och vänd dem på båda sidor i rågmjölet. Lägg över på en tallrik.
  13. Stek förslagsvis hälften i taget i pannan: Tillsätt hälften av smöret. Stek fyra filéer i taget. Räkna ca 3 minuter på vardera sida tills de får färg och är genomstekta och fina. Lägg upp på fat och stek resten av abborrfiléerna i resten av smöret.
  14. Servera abborrfiléerna med potatisstompent, kantarellsåsen och salladen.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 521 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-20