Kall löjromssås

En kall sås med gräddfil, creme fraiche, majonnäs och toppa med fin Kalix-löjrom eller annan löjrom.

Löjligt enkel men riktigt lyxig.

Kall löjromssås passar till grillad lax eller annan fisk som röding, varmrökt lax, bakad potatis, rökta räkor, smörgåsbord, midsommar, julbord, påskbord osv där en romsås är gott till.

Blir också god med annan rom eller kaviar.

Du kan också laga en varm löjromssås likt en vitvinssås smaksatt med löjromen.

4 port kall löjromssås

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • ca 35 gram löjrom eller en liten burk.
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl creme fraiche
  • 15 gram eller 2 msk hackad gräslök
  • 3 msk majonnäs

Tillagning

  1. Skölj och hacka gräslöken.
  2. Blanda gräddfil, creme fraiche och majonnäs i en skål.
  3. Blanda i hälften av löjrommen och hälften av gräslöken i såsen. Förvaras kyld till servering.
  4. Toppa och garnera med resten av löjrommen samt gräslöken vid servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept