Nobissås

Introduktion och förberedelse

Nobissås är en slags majonnäs-sås lik Hollandaise med ägg och olja men mer smak av finhackad lök, Dijonsenap, vitlök, gräslök och vinäger.

Serveringsförslag

Varianter

  • Jag har öst på med lite mer smak av Dijonsenap och mild vit balsamvinäger. Du kan själv smaka av mot slutet hur mycket senap och vinäger samt salt och peppar du tycker är lagom. Jag tycker den ska vara lite syrlig av vinäger och kryddig av Dijon så passar den bra till maten sedan.
  • Du kan ta färsk eller fryst gräslök.
  • Schalottenlöken kan bytas mot finstrimlad purjolök eller salladslök.
  • Använder du en annan vinäger så ta bara lite i taget när du smakar av så att den inte blir för syrlig.
  • Istället för vinäger kan man ta citronsaft vilket också blir gott.

4 portioner Nobissås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1/2 schalottenlök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 3 tsk Dijonsenap
  • 2 dl solrosolja eller annan neutral matolja (kan även blanda med kallpressad rapsolja)
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1/2 dl hackad gräslök (går även bra med fryst hackad gräslök)

Tillagning

  1. Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och koka i 2 minuter. Skölj kallt. Skala dem och lägg i en bunke.
  2. Tillsätt salt, peppar och Dijonsenap. Mosa sönder med äggen med en visp till en lös röra.
  3. Skala och finhacka shalottenlök och pressa vitlök. Tillsätt till äggen.
  4. Dags att vispa ihop såsen: ställ bunken på en blöt wettex eller bit hushållspapper så att den kan stå still när du rör utan att hålla i den. Tillsätt någon msk olja först och vispa kraftigt. Droppa och häll sedan i lite olja i taget under kraftig vispning. Efter 2-3 minuter har du en rätt tjock majonnäs-liknande sås.
  5. Finstrimla gräslök och tillsätt den.
  6. Smaka av såsen med vinäger och ev. mer salt, peppar och Dijonsenap.
E-mail
Medel: 3.8 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 350 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-29