Kantarellsås

Såsen blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller. Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.

Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl fryst förvälld svamp eller 1,5-2 dl torkade tratttkantareller. Det finns också kantarell på burk att använda.

Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till toast.

Här redd med torredning eller bottenredning men kan också redas som toppredning eller med en halv msk ljus maizenaredning på slutet.

Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg. På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.

4 portioner kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 dl färska kantareller och/eller trattkantareller
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk eller vatten
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1/2 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman eller 1/2 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Tina fryst svamp om du använder det. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  4. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  5. Häll på grädde och mjölk eller vatten.
  6. Koka upp och rör om kantarellsåsen.
  7. Låt sedan såsen koka samman minst fem minuter. Rör då och då.
  8. Smaka av såsen med salt och svart- eller vitpeppar samt lite ljus soja eller kinesisk soja.
E-mail
Medel: 3.8 (51 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.