Kantarellsås

Såsen blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller. Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.

Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl fryst förvälld svamp eller 1,5-2 dl torkade tratttkantareller. Det finns också kantarell på burk att använda. Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast. Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg. På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.

4 portioner kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 6 dl färska kantareller och/eller trattkantareller
  • 0,5 dl schalottenlök eller gul lök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman eller 1 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Tina fryst svamp om du använder det. Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  4. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  5. Häll på grädde och mjölk.
  6. Koka upp och rör om kantarellsåsen.
  7. Låt sedan kantarellsåsen koka samman minst fem minuter. Rör då och då.
  8. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk ljus soja eller tsk kinesisk soja.
E-mail
Medel: 3.8 (46 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept