Varm löjromssås

En lyxig vitvinssås med löjrom, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Varm löjromssås passar till stekt eller grillad lax, fiskspett, varmrökt lax eller regnbågslax eller annan fin vit fiskfilé, helstekt hälleflundra med mera. I princip de flesta rätter med fisk och skaldjur där en vitvinssås med lyxig löjrom passar till. 

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning upplöst i hett vatten till nedan recept.

Istället för löjrom så kan du ta annan rom som lax eller sikrom. Eller blanda. Man kan exempelvis ta forellrom i såsen och sedan garnera med löjrom. Köp äkta Kalixlöjrom som är ursprungskyddad MSC-märkt svensk löjrom. 

Kall löjromssås:

Ett gott alternativ till varm löjromssås är kall löjromssås som du kan laga av blanda några msk löjrom med en burk crème fraiche. Spara då gärna lite löjrom att garnera med. 

4 portioner varm löjromssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 40 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 50 gram löjrom

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  5. Rör i grädde. Smaka av såsen med salt och peppar. Hit kan du förbereda och ha i kylen och värma till servering.
  6. Mixa gärna såsen med en stavmixer så den fluffar upp innan du vänder ner löjromen.
  7. Vänd i hälften av löjromen precis innan servering.
  8. Lägger du upp på tallrik så fördela resten av löjromen efter såsen. Serverar du såsen på bordet så ha med resten av löjromen vid sidan - i en skål eller direkt från burken. Kan även garneras med hackad gräslök.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer