Varm löjromssås

Introduktion och förberedelse

En lyxig vitvinssås med löjrom, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.

Varm löjromssås passar till stekt eller grillad lax, fiskspett, varmrökt lax eller regnbågslax eller annan fin vit fiskfilé, helstekt hälleflundra med mera. I princip de flesta rätter med fisk och skaldjur där en vitvinssås med lyxig löjrom passar till.

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning upplöst i hett vatten till nedan recept.

Istället för löjrom så kan du ta annan rom som lax eller sikrom. Eller blanda. Man kan exempelvis ta forellrom i såsen och sedan garnera med löjrom.

Köp äkta Kalixlöjrom som är ursprungskyddad MSC-märkt svensk löjrom.

Kall löjromssås:

Ett gott alternativ till varm löjromssås är kall löjromssås som du kan laga av blanda några msk löjrom med en burk crème fraiche. Spara då gärna lite löjrom att garnera med.

4 portioner varm löjromssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 40 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)
  • 50 gram löjrom

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  5. Rör i grädde. Smaka av såsen med salt och peppar. Hit kan du förbereda och ha i kylen och värma till servering.
  6. Mixa gärna såsen med en stavmixer så den fluffar upp innan du vänder ner löjromen.
  7. Vänd i hälften av löjromen precis innan servering.
  8. Lägger du upp på tallrik så fördela resten av löjromen efter såsen. Serverar du såsen på bordet så ha med resten av löjromen vid sidan - i en skål eller direkt från burken. Kan även garneras med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 195 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20