Grönsakstimbaler
Grönsakstimbaler är gott som grönsakstillbehör till det mesta.
En slags mousse av grönsaker som ser fint, festligt och arbetat ut på tallriken samt att lägga upp på buffé.
Gott som lite festligt och mer arbetat grönsakstillbehör till det mesta. Billigt också - samt så ser det ut mer än vad det är. För tankarna tillbaka till 80-talets franska Haute-cuisine med grönsaksmousser, smörsåser och korslagda morötter...
En slags mousse som du lagar av mixade grönsaker som morot och broccoli blandade med grädde och ägg. Smeten bakas sedan i ett vattenbad i ugnen i i portionsformar.
Här har jag varvat morot med broccoli så får man god smak och fin kontrast i färgerna.
Timbalerna kan förberedas dagen innan och förvaras i kylen. Du kan stjälpa upp dem och sedan värma dem övertäckta med lite folie i ugnen på 150 grader eller i mikron till servering.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 °C vanlig ugn.
- Koka upp en liter vatten i två små kastruller.
- Rensa och skala grönsaker. Förslagsvis skala morötter, skär i grova bitar och väg upp 120 gram. Skär broccoli i buketter och grova bitar samt väg upp 120 gram.
- Koka morötter mjuka i ca 10 minuter och broccoli i ca 5 minuter i varsin kastrull.
- Häll av grönsaker i durkslag och lägg i varsin skål.
- Blanda grädde med ägg, salt och peppar i en kanna med måttangivelser. Du ska använda hälften till morötter och hälften till broccolin.
- Koka upp ca 2 liter vatten i en stor kastrull till vattenbadet senare.
- Smörj fyra portionsformar på minst 1,25 dl med lite mjukt smör.
- Mixa morötterna i en matberedare eller mixer tills den är finfördelad.
- Tillsätt hälften av grädd- och äggblandningen och mixa någon minut till.
- Fördela smeten i fyra portionsformar.
- Upprepa med broccolin och mixa den fint samt tillsätt resten av ägg- och gräddblandningen samt mixa någon minut.
- Häll över broccoliblandningen i en kanna och slå försiktigt samt fördela i mitten över morotsblandningen. Då får du sedan orange kanter av morot och grön fyllning av broccoli som ser fint ut vid serveringen av timbalerna.
- Ställ formarna i en liten långpanna eller ugnsform med höga kanter. Slå kokhett vatten runt om så det täcker en bit upp ca 3/4 upp på kanterna.
- Baka timbalerna i vattenbadet i 30 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och plocka upp dem. Ställ att svalna till lite innan du serverar dem.
- Servera timbalerna tillbehör eller förrätt. Har du använd keramikformar så skär du längs kanterna med en skalkniv och vänd dem samt stjälp upp dem. Har du använt non-stick form så är det bara att vända ut dem ur formarna.
- Hit kan du förbereda och ha timbalerna i kylen att värma till servering.
Du behöver
- Du behöver fyra portionsformar på runt 1,25 dl per portionsform. Du kan ta keramikformar som jag gjorde eller mjuka non-stick formar - bakformar i silikon eller exopat - ofta märkta som muffinsformar.
- En liten långpanna eller ugnsform med höga kanter till vattenbadet där du kan ställa timbalerna och slå hett vatten runt.
- Du behöver ca 200 gram mosade kokta grönsaker - mixade till puré. Jag tog hälften morot och hälften broccoli. Köp ett huvud broccoli och rensa ut 120 gram buketter - kokta blir de runt 100 gram. Köp 2-3 morötter och skala dem. Väg upp till 120 gram som blir 100 gram när du kokt dem.
Varianter
Samma smet kan användas till andra grönsakstimbaler - byt då ut morötter och broccoli mot kokta, mosade och pureade andra grönsaker efter tycke. Några förslag är:
- Rotselleri för rotselleritimbaler;
- Spenat för spenattimbaler;
- Nässlor för nässeltimbaler;
- Palsternacka för palsternackstimbaler.
- Ett alternativ är att laga sex något mindre portioner timbaler på 1 dl smet vardera i varje portionsform. Passar bra om du har en mjuk non-stick muffinsform med 6 formar.
- Kan smaksättas med något krm mald muskot om man vill.
- Tillsätt 4 tsk riven parmesanost för mer smak och lyxig variant.
- Grädden går att ersätta med havregrädde Oatly Imat för laktosfri variant.
Serveringsförslag
Servera som grönsakstillbehör till lax, kyckling, fisk, kött, vilt, anka med mera. Vänd upp direkt på tallrik eller vänd upp på fat med en tårtspade att ta dem med - passar då till middag eller buffé.
Som förrätt
- Servera som förrätt som dessa nässeltimbaler med handpillade räkor, romsås, hackad gräslök, kokt grön sparris och dill samt små klyftor citron.
- Andra varianter är med gräddfil och löjrom eller rökt lax eller rökt sik. Med löjrom passar också en smörsås. Med rökt lax och vit sparris är ett förslag.
- Gott till är även ett nybakt bröd som baguette, rostbröd, surdegsbröd, grissinis eller rosenbröd.
Att dricka till
Vintips till grönsakstimbaler som förrätt är ett kylt vitt friskt vin som Chablis eller annan chardonnay efter tycke.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal