Vitvinssås

Vitvinssås är en sås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Förkortas VVS på kockspråk. En grundsås som används till mycket - mest fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng - gratinera då med riven ost.

Klassisk vitvinssås passar till fisk som ugnstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax samt mycket mer.

Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till rätter med såsen.

Kolla in min film på Youtube hur man lagar en god vitvinssås.

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning (eller koncentrerad flytande fond) och vatten till nedan recept.

Variant med maizenaredning:

En enkel och glutenfri vitvinssås kan du laga om du byter ut vetemjölet mot ca 1-2 msk ljus maizenaredning. Följ receptet i början men uteslut vetemjöl såklart. Fräs lök i smör och koka 20 minuter som nedan med fiskbuljong och vin. Tillsätt grädden, koka upp och tillsätt maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.

Vintips till vitvinssås

Att dricka till vitvinssåsen passar ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling. Till såsen kan du ta samma vin men du kanske serverar ett lite finare vin till såsen och använder ett billigare matlagningsvin till såsen - välj då ett torrt vitt vin som ej har ekfatslagring

4 portioner vitvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin, torrt och helst ej ekfatslagrat
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering.
  8. Garnera gärna med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4.1 (40 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer