Vitvinssås

Introduktion och förberedelse

Vitvinssås är en sås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Förkortas VVS på kockspråk. En grundsås som används till mycket - mest fisk, skaldjurspasta och fiskgratäng - gratinera då med riven ost.

Serveringsförslag

Klassisk vitvinssås passar till fisk som ugnstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax samt mycket mer.

Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till rätter med såsen.

Med hemgjord fiskbuljong

Koka gärna egen fiskbuljong eller använd en fiskbuljongtärning (eller koncentrerad flytande fond) och vatten till nedan recept.

Med extra karamellig smak

Kokar du ner såsen med grädden en extra stund - ca 10-20 minuter till - så får du en karamellig, smakrikare och fylligare vitvinssås. Det är dock valfritt.

Variant med maizenaredning:

En enkel och glutenfri vitvinssås kan du laga om du byter ut vetemjölet mot ca 1-2 msk ljus maizenaredning. Följ receptet i början men uteslut vetemjöl såklart.

Fräs lök i smör och koka 20 minuter som nedan med fiskbuljong och vin. Tillsätt grädden, koka upp och tillsätt maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.

Vintips till vitvinssås

Att dricka till vitvinssåsen passar ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling. Till såsen kan du ta samma vin men du kanske serverar ett lite finare vin till såsen och använder ett billigare matlagningsvin till såsen - välj då ett torrt vitt vin som ej har ekfatslagring

4 portioner vitvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin, torrt och helst ej ekfatslagrat
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  3. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter. Om du vill kan du reducera såsen ytterligare 10-20 minuter för en karamellig och mer koncentrerad smak.
  7. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering.
  8. Garnera gärna vitvinsåsen med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4 (43 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.