Saffranssås

Introduktion och förberedelse

Saffranssås är en ljus sås med fiskbuljong och grädde smaksatt med saffran och citron som passar till kokt, grillad eller stekt fisk.

Goda tillbehör till saffranssåsen är smörstekt purjolök och slantade morötter; pressad potatis eller basmatiris; råris eller quinoa.

Servera till fisk som grillad lax, stekt lax, fiskterrine, hälleflundra, kokt fisk som gädd, gös eller torsk.

4 portioner saffranssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök, rödlök eller 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong eller 4 dl vatten och en buljongtärning (fisk)
  • 0,5 pkt saffran
  • Salt och vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
  3. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
  4. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar.
  5. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept