Färskpotatissallad med sparris

En potatissallad med sparris, knippmorötter, rädisor, salladslök, babyspenat, machesallad och Dijon- samt honungsdressing.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram färskpotatis, små potatis eller delikatesspotatis, fast sort
  • 6 knippmorötter eller 3-4 vanliga morötter
  • 1 knippe rädisor
  • 2 salladslökar
  • 1 bunt grön sparris på 250 gram
  • 35 gram babyspenat
  • 35 gram mâchesallad
  • DRESSING: 2 msk Dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skrubba potatisen ren. Skär bort fula delar. Dela dem i två delar.
  2. Lägg den i en kastrull med lock och tillsätt vatten så att det täcker potatisen. Tillsätt 1 tsk salt.
  3. Koka potatisen mjuk i ca 15 minuter. Kolla med en provsticka så de är klara.
  4. Skär bort ev. blast på morötterna. Skölj och skrubba morötterna - de behövs ej skalas - och skär dem på längden.
  5. Skölj sparrisen och dela dem i två delar.
  6. Koka morötterna och sparrisen i 2 minuter i saltat vatten i en kastrull.
  7. Skölj och skär rädisor i tunna skivor.
  8. Skölj och strimla salladslöken.
  9. Blanda vinägretten av senap, honung, olja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  10. Blanda varm potatis, varma morötter, varm sparris med rädisor, salladslök samt dressing i en salladsskål eller på stort fat.
  11. Skölj babyspenat och machesallad. Vänd i den med potatisen innan servering.
  12. Strö över lite flingsalt och servera.

Serveringsförslag

En god, vacker och nyttig sallad som passar till det mesta. Framförallt på sommar till grillat, buffé, fest, varmrökt lax eller midsommar.

Varianter

  • Du kan ta färskpotatis eller delikatesspotatis av valfri sort ex. Amandine.
  • Sockerärtor, kokt broccoli och blomkål, kokta gröna bönor, kokta linser och bönor, råriven rödbeta, tärnade tomater osv passar också i salladen. Istället för vinäger kan du ta citronsaft.

Kan förberedas

Potatissalladen kan du förbereda innan och ha i kylen om du vill. Ta fram och låt den bli rumsvarm vid servering.

E-mail
Medel: 4.3 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-28