Färskpotatissallad med sparris

Färskpotatissallad med sparris, knippmorötter, rädisor, salladslök, babyspenat, machesallad och Dijon- samt honungsdressing.

En god, vacker och nyttig sallad som passar till det mesta. Framförallt på sommar till grillat, buffé, fest, varmrökt lax eller midsommar. Hyfsat IBS- och Foodmap-vänlig (snäll mot magen). Använd bara det gröna på salladslöken.

Sockerärtor, kokt broccoli och blomkål, kokta gröna bönor, kokta linser och bönor, råriven rödbeta, tärnade tomater osv passar också i salladen. Istället för vinäger kan du ta citronsaft. 

Potatissalladen kan du förbereda innan och ha i kylen om du vill. Ta fram och låt den bli rumsvarm vid servering.

4 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram färskpotatissallad
  • 6 knippmorötter
  • 1 knippe rädisor
  • 2 salladslökar
  • 1 bunt grön sparris på 250 gram
  • 35 gram babyspenat
  • 35 gram machesallad
  • Dijon- och honungsdressing: 2 msk Dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skrubba, putsa och skrapa potatisen. Dela dem i två delar.
  2. Lägg den i en kastrull med lock och tillsätt vatten så att det täcker potatisen. Tillsätt 1 tsk salt.
  3. Koka potatisen mjuk i ca 15 minuter.
  4. Skrubba morötterna - de behövs ej skalas - och skär dem på längden.
  5. Skölj sparrisen och dela dem i två delar.
  6. Koka morötterna och sparrisen i 2 minuter i saltat vatten i en kastrull.
  7. Skölj och skär rädisor i tunna skivor.
  8. Skölj och strimla salladslöken.
  9. Blanda vinägretten av senap, honung, olja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  10. Blanda varm potatis, varma morötter, varm sparris med rädisor, salladslök samt dressing i en salladsskål eller på stort fat.
  11. Skölj babyspenat och machesallad. Vänd i den med potatisen innan servering.
  12. Strö över lite flingsalt och servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer