Färskpotatissallad med sparris

Introduktion och förberedelse

En potatissallad med sparris, knippmorötter, rädisor, salladslök, babyspenat, machesallad och Dijon- samt honungsdressing.

Serveringsförslag

En god, vacker och nyttig sallad som passar till det mesta. Framförallt på sommar till grillat, buffé, fest, varmrökt lax eller midsommar.

Varianter

  • Du kan ta färskpotatis eller delikatesspotatis av valfri sort ex. Amandine.
  • Sockerärtor, kokt broccoli och blomkål, kokta gröna bönor, kokta linser och bönor, råriven rödbeta, tärnade tomater osv passar också i salladen. Istället för vinäger kan du ta citronsaft.

Kan förberedas

Potatissalladen kan du förbereda innan och ha i kylen om du vill. Ta fram och låt den bli rumsvarm vid servering.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram färskpotatis, små potatis eller delikatesspotatis, fast sort
  • 6 knippmorötter eller 3-4 vanliga morötter
  • 1 knippe rädisor
  • 2 salladslökar
  • 1 bunt grön sparris på 250 gram
  • 35 gram babyspenat
  • 35 gram mâchesallad
  • DRESSING: 2 msk Dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skrubba potatisen ren. Skär bort fula delar. Dela dem i två delar.
  2. Lägg den i en kastrull med lock och tillsätt vatten så att det täcker potatisen. Tillsätt 1 tsk salt.
  3. Koka potatisen mjuk i ca 15 minuter. Kolla med en provsticka så de är klara.
  4. Skär bort ev. blast på morötterna. Skölj och skrubba morötterna - de behövs ej skalas - och skär dem på längden.
  5. Skölj sparrisen och dela dem i två delar.
  6. Koka morötterna och sparrisen i 2 minuter i saltat vatten i en kastrull.
  7. Skölj och skär rädisor i tunna skivor.
  8. Skölj och strimla salladslöken.
  9. Blanda vinägretten av senap, honung, olja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  10. Blanda varm potatis, varma morötter, varm sparris med rädisor, salladslök samt dressing i en salladsskål eller på stort fat.
  11. Skölj babyspenat och machesallad. Vänd i den med potatisen innan servering.
  12. Strö över lite flingsalt och servera.
E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-28