Färskpotatissallad med sparris

Introduktion och förberedelse

En potatissallad med sparris, knippmorötter, rädisor, salladslök, babyspenat, machesallad och Dijon- samt honungsdressing. Du kan ta färskpotatis eller delikatesspotatis av valfri sort ex. Amandine.

En god, vacker och nyttig sallad som passar till det mesta. Framförallt på sommar till grillat, buffé, fest, varmrökt lax eller midsommar. Hyfsat IBS- och Foodmap-vänlig (snäll mot magen). Använd bara det gröna på salladslöken.

Sockerärtor, kokt broccoli och blomkål, kokta gröna bönor, kokta linser och bönor, råriven rödbeta, tärnade tomater osv passar också i salladen. Istället för vinäger kan du ta citronsaft.

Potatissalladen kan du förbereda innan och ha i kylen om du vill. Ta fram och låt den bli rumsvarm vid servering.

4 portioner potatissallad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram färskpotatissallad eller delikatesspotatis
  • 6 knippmorötter
  • 1 knippe rädisor
  • 2 salladslökar
  • 1 bunt grön sparris på 250 gram
  • 35 gram babyspenat
  • 35 gram machesallad
  • Dijon- och honungsdressing: 2 msk Dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skrubba, putsa och skrapa potatisen. Dela dem i två delar.
  2. Lägg den i en kastrull med lock och tillsätt vatten så att det täcker potatisen. Tillsätt 1 tsk salt.
  3. Koka potatisen mjuk i ca 15 minuter.
  4. Skrubba morötterna - de behövs ej skalas - och skär dem på längden.
  5. Skölj sparrisen och dela dem i två delar.
  6. Koka morötterna och sparrisen i 2 minuter i saltat vatten i en kastrull.
  7. Skölj och skär rädisor i tunna skivor.
  8. Skölj och strimla salladslöken.
  9. Blanda vinägretten av senap, honung, olja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  10. Blanda varm potatis, varma morötter, varm sparris med rädisor, salladslök samt dressing i en salladsskål eller på stort fat.
  11. Skölj babyspenat och machesallad. Vänd i den med potatisen innan servering.
  12. Strö över lite flingsalt och servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer