Vermouthsås

Introduktion och förberedelse

Vermouthsås är en krämig och smakrik variant på vitvinssås med vit Vermouth - ett vitt aromatisk starkvin - som kokas ner med fiskbuljong, vitt vin, grädde, schalottenlök och citron.

Såsen lagas med torr vit vermouth som ger en god fyllig smak till såsen. Några kända märken är Noilly Prat, Martini och Cinzano.

    Serveringsförslag

    Varianter

    • Till såsen kan du ta vatten och en tärning fiskbuljong eller använda egen fiskbuljong.

    Att dricka till

    Till vermouthsåsen passar ett fylligt kylt vitt vin som Chardonnay med ekfatslagring från förslagsvis Bourgogne eller en mer elegant Chablis; Pinot gris, Gewürztraminer eller Riesling.

    4 portioner vermouthsås

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 25 min
    • Klart på: 35 min

    Ingredienser

    • 4 dl grädde
    • 1 schalottenlök
    • 2 msk smör
    • 4 dl vatten samt en tärning fiskbuljong eller 4 dl fiskbuljong
    • 2 dl vit torr vermouth
    • 1 dl vitt vin, utan ekfatslagring
    • 2 krm torkad timjan eller 2 kvistar färsk timjan
    • 1 krm salt
    • 1 msk ljus maizenaredning
    • 1 tsk pressad citron
    • 1/2 krm vitpeppar

    Tillagning

    1. Mät upp 3 dl av grädden och koka ner till hälften i en såskastrull. Akta så den ej bränns.
    2. Skala och finhacka schalottenlöken.
    3. Fräs löken i 1 msk smör i ca 1 minut utan att ta färg i en stor bred panna med höga kanter.
    4. Tillsätt vermouth, vitt vin, timjan och buljongtärning samt vatten (eller egen fiskbuljong). Rör om. Koka ner till hälften.
    5. Sila ner i den nedkokta grädden. Red såsen till önskad tjocklek genom att vispa ner lite ljus maizenaredning.
    6. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och citron.
    7. Vispa 1 dl av grädden löst.
    8. Vispa i 1 msk smör i såsen, vänd i grädden och servera direkt.
    E-mail
    Medel: 5 (1 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-15