Vermouthsås
Vermouthsås är en krämig och smakrik variant på vitvinssås med vit Vermouth - ett vitt aromatisk starkvin - som kokas ner med fiskbuljong, vitt vin, grädde, schalottenlök och citron.
Såsen lagas med torr vit vermouth som ger en god fyllig smak till såsen. Några kända märken är Noilly Prat, Martini och Cinzano.
Tillagning
- Mät upp 3 dl av grädden och koka ner till hälften i en såskastrull. Akta så den ej bränns.
- Skala och finhacka schalottenlöken.
- Fräs löken i 1 msk smör i ca 1 minut utan att ta färg i en stor bred panna med höga kanter.
- Tillsätt vermouth, vitt vin, timjan och buljongtärning samt vatten (eller egen fiskbuljong). Rör om. Koka ner till hälften.
- Sila ner i den nedkokta grädden. Red såsen till önskad tjocklek genom att vispa ner lite ljus maizenaredning.
- Smaka av såsen med salt, vitpeppar och citron.
- Vispa 1 dl av grädden löst.
- Vispa i 1 msk smör i såsen, vänd i grädden och servera direkt.
Serveringsförslag
- Såsen passar till fisk som stekt eller grillad lax, hälleflundra, gös eller piggvar.
- Jag hade såsen till en ugnsbakad hel piggvar.
- Extra festligt är att toppa såsen med en tsk löjrom per portion vid servering.
- Vidare kan man garnera med hackad gräslök samt ha en klyfta citron till.
- Jag tycker pressad potatis passar bra till då potatisen suger upp den goda såsen. Andra förslag är råris, potatismos, kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis, knippmorötter med potatis, rostade rotfrukter, rotfruktsterrine eller potatisbakelser med getost eller liknande.
- Ett kokt grönsakstillbehör passar också till. Gott är att koka sockerärtor, edamamebönor eller vaxbönor.
Varianter
- Till såsen kan du ta vatten och en tärning fiskbuljong eller använda egen fiskbuljong.
Att dricka till
Till vermouthsåsen passar ett fylligt kylt vitt vin som Chardonnay med ekfatslagring från förslagsvis Bourgogne eller en mer elegant Chablis; Pinot gris, Gewürztraminer eller Riesling.
Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal