Röding med Sandefjordsås

Introduktion och förberedelse

Stekt rödingfilé med Sandefjordsås toppad med gräslök och lite rom.

Sandefjordsås kallas även Sandefjordsmör och har sitt ursprung i Norge.

Såsen lagas med grädde och smör samt ibland även med crème fraiche. Vidare smaksätts den med lite salt, citron och hackad gräslök och/eller persilja.

Såsen passar till den mesta fisk men jag hade stekt röding till.

Serveringsförslag

Val av röding

Köp ASC-märkt röding eller ansvarsfullt odlad eller fiskad röding - läs mer på WWF:s fiskguide.

Istället för röding kan du ta laxfilé, torskfilé, skrei, hälleflundra eller annan god matfisk.

Att dricka till

  • Till rödingen och den gräddiga och smöriga såsen passar ett lätt kylt elegant vitt vin som Chablis men också annan ekfatslagrad Chardonnay.
  • Vidare passar kall öl som ljus lager till.
  • Alkoholfritt alternativ är en kall Clausthaler öl eller vitt alkoholfritt vin.

4 portioner röding med Sandefjordsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram rödingfilé, fyra filéer med skinn
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör att steka i
  • SANDEFJORDSÅS: 2 dl grädde 35-40%
  • 200 gram smör, rumsvarmt
  • 2 tsk citronsaft
  • 4 msk hackad gräslök och/eller persilja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt delikatesspotatis som Amandine
  • 20 gram babyspenat
  • 12 tsk rom eller caviar; 1/2 burk; som stenbitsrom, regnbågsrom, finkornig rom eller lyxig löjrom
  • 4 klyftor citron (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som kokt potatis. Skölj och grovhacka babyspenat eller gör en annan grönsallad.
  2. SANDEFJORDSÅS: Koka ner grädden till hälften i en tjockbottnad kastrull. Rör då och då. Det tar några minuter.
  3. Hacka gräslök och/eller persilja under tiden.
  4. Sänk värmen till lägsta. Grädden ska ej koka utan bara hållas varm.
  5. Vispa i smör klickvis. Sist rör du i citronsaft så kommer såsen att tjockna något.
  6. Rör i gräslök och/eller persilja. Spara lite till garnering.
  7. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  8. STEKT RÖDING: Skär rödingen i förslagsvis åtta bitar - två vardera.
  9. Stek rödingen med skinnsidan nedåt i smöret tills den har fått färg ca 3 minuter. Salta och peppra.
  10. Vänd och stek andra sidan ca 3 minuter.
  11. SERVERING: Servera rödingfiléerna med såsen, kokt potatis och grovhackad babyspenat.
  12. Garnera med tre tsk rom vardera, lite hackad gräslök och/eller persilja samt ev. en citronklyfta. Lite flingsalt kan man också ha vid sidan.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 973 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-01