Röding med Sandefjordsås

Introduktion och förberedelse

Stekt rödingfilé med Sandefjordsås toppad med gräslök och lite rom.

Sandefjordsås kallas även Sandefjordsmör och har sitt ursprung i Norge.

Såsen lagas med grädde och smör samt ibland även med crème fraiche. Vidare smaksätts den med lite salt, citron och hackad gräslök och/eller persilja.

Såsen passar till den mesta fisk men jag hade stekt röding till.

Serveringsförslag

Val av röding

Köp ASC-märkt röding eller ansvarsfullt odlad eller fiskad röding - läs mer på WWF:s fiskguide.

Istället för röding kan du ta laxfilé, torskfilé, skrei, hälleflundra eller annan god matfisk.

Att dricka till

Till rödingen och den gräddiga och smöriga såsen passar ett lätt kylt elegant vitt vin som Chablis men också annan ekfatslagrad Chardonnay.

Vidare passar kall öl som ljus lager till.

Alkoholfritt alternativ är en kall Clausthaler öl eller vitt alkoholfritt vin.

4 portioner röding med Sandefjordsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram rödingfilé, fyra filéer med skinn
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk smör att steka i
  • SANDEFJORDSÅS: 2 dl grädde 35-40%
  • 200 gram smör, rumsvarmt
  • 2 tsk citronsaft
  • 4 msk hackad gräslök och/eller persilja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt delikatesspotatis som Amandine
  • 20 gram babyspenat
  • 12 tsk rom eller caviar; 1/2 burk; som stenbitsrom, regnbågsrom, finkornig rom eller lyxig löjrom
  • 4 klyftor citron (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som kokt potatis. Skölj och grovhacka babyspenat eller gör en annan grönsallad.
  2. SANDEFJORDSÅS: Koka ner grädden till hälften i en tjockbottnad kastrull. Rör då och då. Det tar några minuter.
  3. Hacka gräslök och/eller persilja under tiden.
  4. Sänk värmen till lägsta. Grädden ska ej koka utan bara hållas varm.
  5. Vispa i smör klickvis. Sist rör du i citronsaft så kommer såsen att tjockna något.
  6. Rör i gräslök och/eller persilja. Spara lite till garnering.
  7. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  8. STEKT RÖDING: Skär rödingen i förslagsvis åtta bitar - två vardera.
  9. Stek rödingen med skinnsidan nedåt i smöret tills den har fått färg ca 3 minuter. Salta och peppra.
  10. Vänd och stek andra sidan ca 3 minuter.
  11. SERVERING: Servera rödingfiléerna med såsen, kokt potatis och grovhackad babyspenat.
  12. Garnera med tre tsk rom vardera, lite hackad gräslök och/eller persilja samt ev. en citronklyfta. Lite flingsalt kan man också ha vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 973 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-17