Kokt knipplök

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kokt knipplök är gott med en klick smör eller olivolja, salt och vit- eller svartpeppar. Passa på våren och sommaren när det finns fin svensk knipplök - en riktigt god primör som passar som tillbehör till det mesta.

Du kan strimla och garnera med blasten från löken om du vill. Eller spara och använda att garnera eller fräsa med i en annan rätt.

Du kan ta röd eller gul knipplök.

4 portioner kokt vårlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 4 stora vårlökar eller 8 mindre
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa vårlökarna och skär av blasten ca 1 dm upp från löken. Dela stora vårlökar på mitten.
  2. Koka upp ca 2 dl vatten i en kastrull.
  3. Tillsätt vårlökarna och koka dem i ca 8 minuter med lock. De ska bli mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd.
  4. Häll av vattnet och tillsätt smör eller olivolja, salt och vit- eller svartpeppar. Blanda runt och smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp och servera vårlökarna.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.