Kokt knipplök

Kokt knipplök är gott med en klick smör eller olivolja, salt och vit- eller svartpeppar. Passa på våren och sommaren när det finns fin svensk knipplök - en riktigt god primör som passar som tillbehör till det mesta.

Du kan strimla och garnera med blasten från löken om du vill. Eller spara och använda att garnera eller fräsa med i en annan rätt.

Du kan ta röd eller gul knipplök.

4 portioner kokt vårlök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 4 stora vårlökar eller 8 mindre
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa vårlökarna och skär av blasten ca 1 dm upp från löken. Dela stora vårlökar på mitten.
  2. Koka upp ca 2 dl vatten i en kastrull.
  3. Tillsätt vårlökarna och koka dem i ca 8 minuter med lock. De ska bli mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd.
  4. Häll av vattnet och tillsätt smör eller olivolja, salt och vit- eller svartpeppar. Blanda runt och smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp och servera vårlökarna.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept