Rödstrimma med brynt smör och pepparrot

Introduktion och förberedelse

Rödstrimma med klassiska fisktillbehör brynt smör, riven pepparrot och citron blir mycket gott.

Vidare hade jag till kokta gröna ärtor, kokt delikesspotatis samt en tomatsallad.

Om rödstrimma

Rödstrimma påminner lite om aborre och gös med fast och fint kött med lite röd ton. Den är närodlad och hållbart odlad - läs mer på Gårdsfisk. Fisken var filéed, "byxad" och utan ben färdig att tillagas.

Varianter

Varianter

Här har jag panerat rödstrimmafilén men det är valfritt. Den kan även stekas i smör som den är endast vänd i lite grahamsmjöl, salt och peppar.

Att dricka till

Till fisken passar bland annat ett kylt vitt vin som Pinot Grigio från norra Italien eller Pinot Gris, Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.

2 portioner rödstrimma med brynt smör och pepparrot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250 gram rödstrimmafilé
  • 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 30 gram smör att steka i
  • 50 gram riven färsk pepparrot
  • 2 klyftor citron
  • BRYNT SMÖR: 50 gram smör
  • 2 portioner kokt potatis, ca 6 potatisar förslagsvis Amandine eller färskpotatis
  • 100 gram gröna ärtor
  • 2 klyftor citron till servering
  • 2 tomater
  • 1/4 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vinäger

Tillagning

  1. Börja med valfria tillbehör som att förslagsvis koka potatis. Putsa och skrubba potatis - du behöver ej skala den om den har fint skal. Koka mjuk i ca 20-25 minuter.
  2. Lägg smör i en kastrull och koka tills det är ljust brunt. Sätt åt sidan och håll varm.
  3. Skär citron i klyftor.
  4. Skiva tomater och hacka rödlök samt blanda med olivolja, vinäger, salt och lite svartpeppar.
  5. Skala och riv pepparrot samt lägg i en skål till senare.
  6. Koka gröna ärtor ca 5 minuter i en kastrull.
  7. Blanda grahamsmjöl, salt och peppar på en tallrik.
  8. Skär ev. till rödstrimman i fler bitar så du har jämnt antal till de portioner du lagar.
  9. Värm en stekpanna till lite under högsta värme.
  10. Vänd rödstrimmafiléerna i mjölblandningen.
  11. Lägg i smör i pannan och låt få ljus färg. Lägg sedan i fisken.
  12. Stek rödstrimman på medelvärme i ca 3 minuter på varje sidan tills den har färg och är genomstekt. Kontrollera gärna så att den är genomstekt genom att skära i en bit och se så fiskköttet är fast, vitt och delat på sig i flagor.
  13. Servera rödstrimman med tillbehören.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 428 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-04

Tillbehör och liknande recept: