Äggsås
Äggsås - en Bechamelsås med hackad kokt ägg toppad med hackad persilja.
Tillagning
- Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter. Häll av och låt stå i kallt vatten att kallna.
- Smält smör i en såskastrull.
- Rör ut mjölet i smöret tills det ej är klumpar kvar.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt salt och vitpeppar.
- Tillsätt buljongtärning.
- Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
- Skölj persilja och hacka den fint.
- Skala äggen och hacka dem. Tips är att använda en äggskivare först och sedan hacka skivorna.
- Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
- Serverar du såsen till kokt fisk så kan du ta 1 dl av kokspadet från fisken och späda såsen med.
Serveringsförslag
- Äggsås passar till kokt fiskfilé som kokt torsk, kolja, alaska pollok, sej eller kokt hel fisk som gädda.
- Fler förslag är till panerad torsk eller ugnsstekt gädda.
Varianter
- Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde.
- När jag serverar äggsåsen till fisk så tar jag även i 1-2 dl av kokvattnet från fiskkoket.
- Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
- Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
- Citronklyftor passar också att servera till såsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal