Äggsås

Äggsås till kokt torsk eller sej. Bechamelsås med hackat kokt ägg och persilja.
Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja. Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning. Pressad citron eller citronklyfta passar också till såsen.

4 portioner äggsås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 3 hårdkokta ägg
  • 4 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  2. Smält smör i en såskastrull.
  3. Rör ut mjölet i smöret.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  5. Tillsätt salt och vitpeppar.
  6. Tillsätt ev. buljongtärning.
  7. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  8. Skölj persilja och hacka den fint.
  9. Skala äggen och hacka dem.
  10. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  11. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer