Äggsås
Introduktion och förberedelse
Äggsås - en Bechamelsås med hackad kokt ägg toppad med hackad persilja. Äggsås passar till kokt torsk eller sej.
En vit sås med hackat ägg.
Koktider för ägg hittar du här.
Varianter
- Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
- Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
- Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
- Pressad citron eller citronklyfta passar också till såsen.
Tillagning
- Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
- Smält smör i en såskastrull.
- Rör ut mjölet i smöret.
- Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt salt och vitpeppar.
- Tillsätt ev. buljongtärning.
- Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
- Skölj persilja och hacka den fint.
- Skala äggen och hacka dem.
- Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
- Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal