Äggsås

Introduktion och förberedelse

Äggsås - en Bechamelsås med hackad kokt ägg toppad med hackad persilja. Äggsås passar till kokt torsk eller sej.

En vit sås med hackat ägg.

Koktider för ägg hittar du här.

Varianter

  • Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde och ev. även fiskbuljong om du har det.
  • Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
  • Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
  • Pressad citron eller citronklyfta passar också till såsen.

4 portioner äggsås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 fiskbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 3 hårdkokta ägg
  • 4 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 7 minuter.
  2. Smält smör i en såskastrull.
  3. Rör ut mjölet i smöret.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  5. Tillsätt salt och vitpeppar.
  6. Tillsätt ev. buljongtärning.
  7. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  8. Skölj persilja och hacka den fint.
  9. Skala äggen och hacka dem.
  10. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  11. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25