Äggsås

Introduktion och förberedelse

Äggsås - en Bechamelsås med hackad kokt ägg toppad med hackad persilja.

Serveringsförslag

Varianter

  • Om du vill kan du ersätta någon dl av mjölken mot grädde.
  • När jag serverar äggsåsen till fisk så tar jag även i 1-2 dl av kokvattnet från fiskkoket.
  • Äggsåsen kan också smaksättas med hackad dill istället för persilja.
  • Vidare kan man ha i 2 msk finhackad ansjovis istället för salt och buljongtärning.
  • Citronklyftor passar också att servera till såsen.

Äggsås är klassisk till kokt fisk som torsk, sej, kolja eller alaska pollok mm. Äggsås är klassisk till kokt fisk som torsk, sej, kolja eller alaska pollok mm.

4 portioner äggsås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk (3%)
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1-2 krm salt
  • 1 fiskbuljongtärning (om såsen serveras till fisk) eller grönsaksbuljongtärning (om såsen serveras till annat)
  • 3 ägg M/L
  • 3-4 msk hackad kruspersilja, färsk eller fryst
  • 1 dl av spadet från kokt fisk (om såsen serveras till fisk)

Tillagning

  1. Koka äggen hårda. Förslagsvis genom att koka upp dem i kallt vatten, sedan ta tiden och koka i 8 minuter. Häll av och låt stå i kallt vatten att kallna.
  2. Smält smör i en såskastrull.
  3. Rör ut mjölet i smöret tills det ej är klumpar kvar.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning och koka upp.
  5. Tillsätt salt och vitpeppar.
  6. Tillsätt buljongtärning.
  7. Låt såsen koka på medelvärme och rör då och då i minst 5 minuter.
  8. Skölj persilja och hacka den fint.
  9. Skala äggen och hacka dem. Tips är att använda en äggskivare först och sedan hacka skivorna.
  10. Tillsätt hackad persilja och hackat ägg till såsen. Spara ev. lite till garnering om du önskar.
  11. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
  12. Serverar du såsen till kokt fisk så kan du ta 1 dl av kokspadet från fisken och späda såsen med.
E-mail
Medel: 3.6 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-28