Kokt färskpotatis

Kokt färskpotatis. Hur man kokar färskpotatis till vardags, fest och midsommar. Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen - som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar.

Tips för att beräkna hur mycket potatis du ska koka:

Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många potatisar - de är goda som rester.

Serveringstips:

Nykokt färskpotatis är gott med en klick smör och salt. För veganer kan man ta mjölkfritt margarin. På bilden garnerade med ärtskott men det är också fint med några färska dillkvistar eller persilja.

Till midsommar serveras färskpotatisen med smör vid sidan samt gärna flingsalt samt klassiska tillbehör som matjessill, gräddfil och hackad gräslök.

Håll koll på koktiden:

Börja kolla potatisen efter ca en kvart så att den inte blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna.

Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.

Förutom några dillkvistar så kan man koka med kummin i en tygpåse (får lite jordig smak). Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.

Potatis till många:

Ska du ha potatis till en stor fest och som ska serveras på ex. julbord under lång tid så kan det vara en idé att koka potatis i mindre omgångar så de är nykokta och man ej serverar överkokt potatis. Förbered 2-3 (eller så många du tror går åt) mindre kastruller med potatis redo att koka vid behov.

Rester med färskpotatis:

Överbliven kokt kall färskpotatis kan du förvara i kylen några dagar. Potatisen är jättegod restmat att skiva eller tärna och använda till allt möjligt. Några av mina tips är:

  • Stekt potatis: stek så att de får färg i lite smör eller olivolja och servera som tillbehör till brunch eller som tillbehör till det mesta.
  • Tärna och stek i pyttipanna eller ha till omelett.
  • Tärna eller skiva och använd till potatissallad och blanda med majonnäs och gräddfil; eller en tysk variant med olja och vinäger.
  • Stuva och blanda till dillstuvad potatis med kallrökt lax eller persilja och servera med isberband.
  • Skiva och ät kalla på knäckemacka med kaviar; eventuellt med sill eller kokt ägg också.

Färskpotatisens dag firas den 6 juni.

4 portioner kokt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 3-5 stjälkar färsk dill (valfritt)
  • 2 msk hackad dill eller gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Du kan såklart halvera större potatisar.
  2. Mandelpotatis, delikatesspotatis som Amandine, ratte, färskpotatis och andra potatissorter med tunna och fina skal behöver du ej skala utan skrubbas bara rena från smuts. Vanliga potatisar kan skalas med potatisskalare om man vill. Har de fint skal så behöver du inte det.
  3. Till färskpotatis funkar en scotch brite bra att skrubba potatisen rena med. Eller skrapa med skalkniv.
  4. Skär bort fula delar på potatisen du själv ej skulle äta.
  5. Lägg potatisen i en rymlig kastrull efterhand.
  6. Under tiden du skrubbar eller skalar potatisen så kan du koka upp vatten ca 1 liter i en stor kastrull. Tekokare fungerar också bra. Häll hett vatten över potatisen så att det precis täcker.
  7. Eller så täcker du potatisen med kallt vatten och kokar upp vatten och potatis samtidigt. Då blir koktiden lite längre.
  8. Salta vattnet. Är du osäker så smaka på vattnet, det ska smaka salt (likt havsvatten).
  9. Tillsätt ev. dillstjälkar och lägg gärna på lock.
  10. Koka potatisen på låg värme - den ska ej stormkoka - gärna med lock.
  11. Mindre potatisar tar du tiden från det kokar i ca 15-20 minuter och större ca 30 minuter. Börja kolla potatisen tidigt typ efter 15 minuter om de är små. Stick i potatisen med kniv, en provsticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  12. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut.
  13. Servera den kokta potatisen direkt eller låt dem stå med hushållspapper och lock så de håller sig varma.
  14. Du kan också låta potatisen svalna till annan användning som ex. potatissallad.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept