Grillad makrill med potatis och äppelsallad

Grillad makrill med potatis och äppelsallad är en festlig vardagsrätt.
Skär sneda snitt och smaksätt makrillen med färsk ingefära, citron och soja. En frisk potatissallad med äpple passar bra till.
Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.

4 portioner grillad makrill

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 makrillar (400-450 gram hel makrill per portion)
  • 0,5 dl ljus soja
  • 4 msk citronsaft
  • 30 g färsk ingefära
  • Potatissallad: 2 äpplen
  • 12 kokta färskpotatisar
  • 1 pkt gräddfil
  • 8 rädisor
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med att koka färskpotatis (ca 25 minuter). Häll av och låt svalna.
  2. Sätt igång grillen.
  3. Skär skåror i fiskarna och stick ner tunt skivad ingefära. Grilla makrillarna på medelvärme cirka 10 minuter på varje sida.
  4. Pensla makrillarna med soja och citronsaft.
  5. Riv äpplen grovt och blanda med tärnad potatis och gräddfil.
  6. Skölj och skiva rädisor och blanda i med potatisen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera de grillade makrillarna med potatissalladen. Brännt skinn, fenor och huvud samt ben rensar du bort.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat