Grillad makrill med potatis och äppelsallad

Grillad makrill med potatis och äppelsallad är en festlig vardagsrätt. Skär sneda snitt och smaksätt makrillen med färsk ingefära, citron och soja. Gillar du vitlök så kan du trycka in skivad vitlök också. En frisk potatissallad med äpple passar bra till.

Några andra goda förslag är att servera med kokt potatis, olivolja, citron och flingsalt samt grönsallad; eller med klyftpotatis och tomatsallad; med gräslökshollandaise eller med kokt potatis och kall sås.

Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill, efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen. Efter några minuter öppna. Växla så hela tiden för att inte få för kraftig värme.

Makrill är enkelt att laga och grilla hel. Grilla makrillen väl på båda sidor. Makrill är en fet fisk och passar bra att grilla rätt hårt så den är tillagad in till benet - den blir saftig ändå. Det gör inget om skinnet bränns lite här och där för det brända kan man pilla bort när man äter. Resten av skinnet kan man äta då det är knaprigt och gott. Man kan även lägga makrillen i ett fisk-halster då är det enklare att vända på alla fiskar samtidigt.

4 portioner grillad makrill

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 makrillar (400-450 gram hel makrill per portion)
  • 0,5 dl ljus soja
  • 4 msk citronsaft
  • 30 g färsk ingefära
  • Potatissallad: 2 äpplen
  • 12 kokta färskpotatisar
  • 1 pkt gräddfil
  • 8 rädisor
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Börja med att koka färskpotatis (ca 25 minuter). Häll av och låt svalna.
  2. Sätt igång grillen.
  3. Skär skåror i fiskarna och stick ner tunt skivad ingefära. Grilla makrillarna på medelvärme cirka 10 minuter på varje sida.
  4. Pensla makrillarna med soja och citronsaft.
  5. Riv äpplen grovt och blanda med tärnad potatis och gräddfil.
  6. Skölj och skiva rädisor och blanda i med potatisen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Servera de grillade makrillarna med potatissalladen. Brännt skinn, fenor och huvud samt ben rensar du bort.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer