Romsås
En kall romsås med svart eller röd rom eller caviar, crème fraiche, gräddfil, majonnäs och citron.
Enkel, snabb och lättlagad till all slags fisk som ex. lax.
Tillagning
- Blanda gräddfil och/eller crème fraiche, majonnäs och rom i en skål. Klart att servera.
- Om du vill kan du smaka av med citronsaft, salt och peppar samt hacka dill eller gräslök och röra i det.
- Romsåsen är klar att serveras. Förvaras i kylen fram till servering.
- Spara gärna lite av romen samt hackad dill att toppa med som garnering vid servering.
Serveringsförslag
- Romsås passar till all slags fisk som förslagsvis ugnsstekt eller grillad lax, röding, regnbågslax, helleflundra eller liknande.
- Kallrökt lax eller varmrökt lax, makrill, böckling, räkor, flundra eller liknande.
- Till förrätt med nässeltimbaler.
- Kokta räkor, kräftor, havskräftor, hummer eller krabba.
- Paté eller terrine med skaldjur, räkor eller fisk.
- Blanda med sill till romsill.
- Bakad potatis med varmrökt lax, kallrökt lax, räkor, skaldjur eller liknande.
- Laxpaj eller skaldjurspaj.
- Passar även som kall sås på buffé, midsommar, fest, smörgåsbord, julbord, påsk och liknande.
Varianter
- Romsås kan du laga med vilken rom eller caviar du vill: röd eller svart rom eller caviar som stenbitsrom, sikrom, regnbågsrom eller lyxig löjrom.
- Vegan variant kan du laga med Oatly Fraiche som grund och smaksätta med någon msk citronsaft, hackad dill och toppa med tångcaviar.
- Blanda i hackad dill eller gräslök för att få färg och smak.
- Citronsaft är valfritt och kan även bytas mot limesaft.
- Med matyoghurt som turkisk eller grekisk yoghurt som bas istället för crème fraiche eller gräddfil.
- Du kan ta enbart creme fraiche eller gräddfil men ta gärna i några msk majonnäs för att såsen ska bli lite krämig.
- Mer smak med riven peparrot eller wasabi; finrivet citronskal eller riven färsk ingefära.
- Med rödlök i romsåsen.
- Lyxig romsås med löjrom.
- Varm romsås med löjrom - där du även kan ta valfri rom.
Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal