Romsås

En kall romsås med svart eller röd rom eller caviar, crème fraiche, gräddfil, majonnäs och citron.

Enkel, snabb och lättlagad till all slags fisk som ex. lax.

4 portioner romsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 2 dl gräddfil eller crème fraiche eller blanda
  • 1 burk, 60-80 gram rom av valfri sort som röd rom eller caviar, stenbitsrom, regnbågsrom, svart rom, sikrom eller löjrom
  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 krm svartpeppar (valfritt)
  • 0,5 krm salt (valfritt)
  • 3 msk hackad dill eller gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda gräddfil och/eller crème fraiche, majonnäs och rom i en skål. Klart att servera.
  2. Om du vill kan du smaka av med citronsaft, salt och peppar samt hacka dill eller gräslök och röra i det.
  3. Romsåsen är klar att serveras. Förvaras i kylen fram till servering.
  4. Spara gärna lite av romen samt hackad dill att toppa med som garnering vid servering.

Serveringsförslag

  • Romsås passar till all slags fisk som förslagsvis ugnsstekt eller grillad lax, röding, regnbågslax, helleflundra eller liknande.
  • Kallrökt lax eller varmrökt lax, makrill, böckling, räkor, flundra eller liknande.
  • Till förrätt med nässeltimbaler.
  • Kokta räkor, kräftor, havskräftor, hummer eller krabba.
  • Paté eller terrine med skaldjur, räkor eller fisk.
  • Blanda med sill till romsill.
  • Bakad potatis med varmrökt lax, kallrökt lax, räkor, skaldjur eller liknande.
  • Laxpaj eller skaldjurspaj.
  • Passar även som kall sås på buffé, midsommar, fest, smörgåsbord, julbord, påsk och liknande.

Varianter

  • Romsås kan du laga med vilken rom eller caviar du vill: röd eller svart rom eller caviar som stenbitsrom, sikrom, regnbågsrom eller lyxig löjrom.
  • Vegan variant kan du laga med Oatly Fraiche som grund och smaksätta med någon msk citronsaft, hackad dill och toppa med tångcaviar.
  • Blanda i hackad dill eller gräslök för att få färg och smak.
  • Citronsaft är valfritt och kan även bytas mot limesaft.
  • Med matyoghurt som turkisk eller grekisk yoghurt som bas istället för crème fraiche eller gräddfil.
  • Du kan ta enbart creme fraiche eller gräddfil men ta gärna i några msk majonnäs för att såsen ska bli lite krämig.
  • Mer smak med riven peparrot eller wasabi; finrivet citronskal eller riven färsk ingefära.
  • Med rödlök i romsåsen.
  • Lyxig romsås med löjrom.
  • Varm romsås med löjrom - där du även kan ta valfri rom.

Romsås med regnbågsrom i skål
Romsås med regnbågsrom garnerad med hackad gräslök och dill. Du kan ta vilken rom du vill till romsås - stor fin regnbågsrom, lyxig löjrom eller lite mindre dyr rom som sikrom, stenbitsrom, röd eller svart rom eller caviar. För veganer finns tångcaviar.

    E-mail
    Medel: 3.8 (55 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06

    Tillbehör och liknande: