Romsås

Introduktion och förberedelse

En kall romsås med svart eller röd rom eller caviar, crème fraiche, gräddfil, majonnäs och citron.

Enkel, snabb och lättlagad till all slags fisk som ex. lax.

Serveringsförslag

  • Romsås passar till all slags fisk som förslagsvis ugnsstekt eller grillad lax, röding, regnbågslax, helleflundra eller liknande.
  • Kallrökt lax eller varmrökt lax, makrill, böckling, räkor, flundra eller liknande.
  • Till förrätt med nässeltimbaler.
  • Kokta räkor, kräftor, havskräftor, hummer eller krabba.
  • Paté eller terrine med skaldjur, räkor eller fisk.
  • Blanda med sill till romsill.
  • Bakad potatis med varmrökt lax, kallrökt lax, räkor, skaldjur eller liknande.
  • Laxpaj eller skaldjurspaj.
  • Passar även som kall sås på buffé, midsommar, fest, smörgåsbord, julbord, påsk och liknande.

Varianter

  • Romsås kan du laga med vilken rom eller caviar du vill: röd eller svart rom eller caviar som stenbitsrom, sikrom, regnbågsrom eller lyxig löjrom.
  • Vegan variant kan du laga med Oatly Fraiche som grund och smaksätta med någon msk citronsaft, hackad dill och toppa med tångcaviar.
  • Blanda i hackad dill eller gräslök för att få färg och smak.
  • Citronsaft är valfritt och kan även bytas mot limesaft.
  • Med matyoghurt som turkisk eller grekisk yoghurt som bas istället för crème fraiche eller gräddfil.
  • Du kan ta enbart creme fraiche eller gräddfil men ta gärna i några msk majonnäs för att såsen ska bli lite krämig.
  • Mer smak med riven peparrot eller wasabi; finrivet citronskal eller riven färsk ingefära.
  • Med rödlök i romsåsen.
  • Lyxig romsås med löjrom.
  • Varm romsås med löjrom - där du även kan ta valfri rom.

Romsås med regnbågsrom i skål
Romsås med regnbågsrom garnerad med hackad gräslök och dill. Du kan ta vilken rom du vill till romsås - stor fin regnbågsrom, lyxig löjrom eller lite mindre dyr rom som sikrom, stenbitsrom, röd eller svart rom eller caviar. För veganer finns tångcaviar.

    4 portioner romsås

    • Förberedelse: 2 min
    • Tillagning: 2 min
    • Klart på: 4 min

    Ingredienser

    • 2 dl gräddfil eller crème fraiche eller blanda
    • 1 burk, 60-80 gram rom av valfri sort som röd rom eller caviar, stenbitsrom, regnbågsrom, svart rom, sikrom eller löjrom
    • 3 msk majonnäs
    • 1 msk citronsaft (valfritt)
    • 0,5 krm svartpeppar (valfritt)
    • 0,5 krm salt (valfritt)
    • 3 msk hackad dill eller gräslök (valfritt)

    Tillagning

    1. Blanda gräddfil och/eller crème fraiche, majonnäs och rom i en skål. Klart att servera.
    2. Om du vill kan du smaka av med citronsaft, salt och peppar samt hacka dill eller gräslök och röra i det.
    3. Romsåsen är klar att serveras. Förvaras i kylen fram till servering.
    4. Spara gärna lite av romen samt hackad dill att toppa med som garnering vid servering.
    E-mail
    Medel: 3.9 (52 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06

    Tillbehör och liknande recept: