Torskrygg med Nobissås
Torskrygg med Nobissås, kokt potatis och gröna ärtor. Jag panerade torsken i rågmjöl och stekte den i smör och olja men kan kan också koka eller dubbelpanera den.
Nobissås är en slags majonäs-sås lik Hollandaise med ägg och olja men smaksatt med finhackad lök, Dijonsenap, vitlök, gräslök och vinäger.
Lite pikant och god till all slags fisk.
Tillagning
- Putsa, skrubba och koka potatis mjuk i 15-20 minuter. Ställ att ånga av med lite hushållspapper över.
- NOBISSÅS: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och koka i 2 minuter. Skölj kallt. Skala dem och lägg i en bunke.
- Tillsätt salt, peppar och Dijonsenap. Mosa sönder med äggen med en visp till en lös röra.
- Skala och finhacka shalottenlök och pressa vitlök. Tillsätt till äggen.
- Dags att vispa ihop såsen: ställ bunken på en blöt wettex eller bit hushållspapper så att den kan stå still när du rör utan att hålla i den. Tillsätt någon msk olja först och vispa kraftigt. Droppa och häll sedan i lite olja i taget under kraftig vispning. Efter 2-3 minuter har du en rätt tjock majonnäs-liknande sås.
- Finstrimla gräslök och tillsätt den.
- Smaka av såsen med vinäger och ev. mer salt, peppar och Dijonsenap.
- TORSK: Blanda rågmjölet med salt och peppar i en djup tallrik. Värm en stekpanna med smör och olja.
- Torka torskfiléerna torra med lite hushållspapper samt vänd runt i mjölet.
- Stek dem på lite över medelvärme ca 2-3 minuter på varje sida tills de har färg och fiskköttet går att dela på i skivor.
- Koka de gröna ärtorna ca 5 minuter i en kastrull. Häll av och håll varma.
- Servera torsken med sås, potatis och ärtor. Samt gärna en grönsallad till.
- SALLAD: skölj spenat och tomater. Hacka spenat grovt och dela tomater. Blanda med olivolja, vinäger samt salt och svartpeppar.
Tips
- Till såsen har jag använt mild vit balsamvinäger. Du kan själv smaka av mot slutet hur mycket senap och vinäger samt salt och peppar du tycker är lagom.
- Jag tycker såsen ska vara lite syrlig av vinäger och kryddig av Dijon så passar den bra till maten sedan.
Varianter
- Du kan ta färsk eller fryst gräslök.
- Schalottenlöken kan bytas mot finstrimlad purjolök eller salladslök.
- Istället för vinäger kan man ta citronsaft vilket också blir gott.
- Istället för att steka och panera torsken så kan du koka torsken. Eller om du vill ha ännu mer panering så kan du dubbelpanera torsken.
- Istället för torskrygg kan du ta annan torskfilé, sej, lubb eller vit liknande fisk. Välj MSC-märkt fisk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 711 kcal