Torskrygg med Nobissås

Introduktion och förberedelse

Torskrygg med Nobissås, kokt potatis och gröna ärtor. Jag panerade torsken i rågmjöl och stekte den i smör och olja men kan kan också koka eller dubbelpanera den.

Nobissås är en slags majonäs-sås lik Hollandaise med ägg och olja men smaksatt med finhackad lök, Dijonsenap, vitlök, gräslök och vinäger. Lite pikant och god till all slags fisk.

Till såsen har jag använt mild vit balsamvinäger. Du kan själv smaka av mot slutet hur mycket senap och vinäger samt salt och peppar du tycker är lagom. Jag tycker den ska vara lite syrlig av vinäger och kryddig av Dijon så passar den bra till maten sedan.

Du kan ta färsk eller fryst gräslök. Schalottenlöken kan bytas mot finstrimlad purjolök eller salladslök. Istället för vinäger kan man ta citronsaft vilket också blir gott.

Varianter

Istället för att steka och panera torsken så kan du koka torsken. Eller om du vill ha ännu mer panering så kan du dubbelpanera torsken.

Istället för torskrygg kan du ta annan torskfilé, sej eller vit liknande fisk. Välj MSC-märkt fisk.

4 portioner torsk med Nobissås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 4 bitar torskrygg på ca 120 gram styck
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • 4 msk matolja som rapsolja, solrosolja eller majsolja
  • 25 gram smör
  • Nobissås: 2 ägg
  • 3 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1/2 schalottenlök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 3 tsk Dijonsenap
  • 2 dl solrosolja eller annan neutral matolja (kan även blanda med kallpressad rapsolja)
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1/2 dl hackad gräslök (går även bra med fryst hackad gräslök)
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis (eller valfri potatis)
  • 250 gram gröna ärtor
  • Sallad (valfritt): 65 gram babyspenat
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vinäger

Tillagning

  1. Putsa, skrubba och koka potatis mjuk i 15-20 minuter. Ställ att ånga av med lite hushållspapper över.
  2. Nobissås: Lägg äggen i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp och koka i 2 minuter. Skölj kallt. Skala dem och lägg i en bunke.
  3. Tillsätt salt, peppar och Dijonsenap. Mosa sönder med äggen med en visp till en lös röra.
  4. Skala och finhacka shalottenlök och pressa vitlök. Tillsätt till äggen.
  5. Dags att vispa ihop såsen: ställ bunken på en blöt wettex eller bit hushållspapper så att den kan stå still när du rör utan att hålla i den. Tillsätt någon msk olja först och vispa kraftigt. Droppa och häll sedan i lite olja i taget under kraftig vispning. Efter 2-3 minuter har du en rätt tjock majonnäs-liknande sås.
  6. Finstrimla gräslök och tillsätt den.
  7. Smaka av såsen med vinäger och ev. mer salt, peppar och Dijonsenap.
  8. Torsk: Blanda rågmjölet med salt och peppar i en djup tallrik. Värm en stekpanna med smör och olja.
  9. Torka torskfiléerna torra med lite hushållspapper samt vänd runt i mjölet.
  10. Stek dem på lite över medelvärme ca 2-3 minuter på varje sida tills de har färg och fiskköttet går att dela på i skivor.
  11. Koka de gröna ärtorna ca 5 minuter i en kastrull. Häll av och håll varma.
  12. Servera torsken med sås, potatis och ärtor. Samt gärna en grönsallad till.
  13. Sallad: skölj spenat och tomater. Hacka spenat grovt och dela tomater. Blanda med olivolja, vinäger samt salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.