Gösfilé med brynt smör och gröna tillbehör
Stekt gösfilé med skinn som får nötig smak av brynt smör.
Tillagning
- Skär gösfilén - gösryggen - i ca 10 cm stora bitar. Jag behöll skinnet på men det är valfritt. Se till att skinnet är fjällat. Kolla även om det sitter ben i mitten - dra ut med tång eller skär då bort dessa längs halva filén så det blir likt en byxa.
- Förbered önskat tillbehör som potatisstomp valfritt tillbehör.
- Skölj och tärna tomater, skala och hacka löken samt hacka dillen. Blanda i en skål med kaprisen.
- Dela citron och skär ut fyra skivor eller fyra klyftor som du har till garnering senare. Pressa saften ur resten av citronen och blanda med tomat, dill och lök.
- TOMAT- OCH SPENATSALLAD: Skölj spenat och tomater. Strimla spenaten grovt och skiva tomater samt varva med skivad mozzarella på ett fat. Ringla över olivolja och vinäger samt salta och peppra.
- BLANDADE BÖNOR: Fräs alla bönorna direkt från frysen i olivolja tills de tinat och fått lite färg. Smaka av med salt.
- Smält smöret i en kastrull och värm tills det är ljust brunt. Håll varmt på låg värme.
- Dags att steka gösen. Värm en stor stekpanna och tillsätt 3 msk av det brynta smöret.
- Lägg i gösfiléerna med skinnet nedåt. Salta och peppra.
- Stek med skinnsidan nedåt ca 3 minuter tills skinnet fått färg och ovansidan börjat bli matt.
- Vänd och stek andra sidan ca 3 minuter så att den får färg och fisken är genomstekt.
- SERVERING: Lägg upp gösen på fat eller tallrikar och toppa med tomat, dill, lök och kaprisblandningen.
- Häll över brynt smör. Ta ej med bottensatsen.
- Servera gösen med bönorna, salladen och potatistillbehör som potatisstomp, potatismos eller det du önskar.
- Garnera med halva citronskivor eller citronklyftor samt lite plockad färsk dill.
Serveringsförslag
- Gösen serverade jag som på bilden med gröna tillbehör som tomat, kapris, rödlök, dill, citron samt lite blandade bönor och en grönsallad med babyspenat, tomat och mozzarella.
- Jag hade också ett rustikt potatismos till - potatisstomp.
Varianter
- Istället för potatisstomp kan du ta potatismos, chilimos, basilikamos, smashad potatis, kokt potatis som delikatsspotatis eller färskpotatis, potatisstomp eller pressad potatis.
- Istället för bönmixen kan du ta kokta gröna ärtor, enbart gröna sojabönor, marinerade vita bönor eller linssallad till.
- Istället för rödlök kan du ta salladslök, knipplök eller strimlad purjolök.
- En variant är att toppa med bacon och svamp.
- Med rödbetor och kapris - toppa med tärnade inlagda rödbetor och kapris.
Val av gös
Jag köpte färsk MSC-märkt svensk gös. Gös fiskas året om bland annat i Mälaren, Åsnen och Hjälmaren med flera insjöar.
Du kan räkna ca 150-175 gram filé med skinn och 120-150 gram utan skinn per portion.
Tips är att köpa två medelstora sidor gösfilé med skinn på vardera ca 300-400 gram till 4 portioner. Det finns också större filéer på upp mot 500-600 gram som räcker till 3-4 portioner.
Ben brukar de som säljer fisken filéat bort. Du kan även be att få gösen utan skinn.
Du kan även fiska eller köpa en hel gös och filéa ut bitar själv.
Blir det gös över kan du frysa in den i bitar till senare och använda till att laga fin fisksoppa, lyxiga queneller eller liknande med.
Att dricka till
Till gösen passar ett lätt kylt elegant vitt vin som Chablis men också annan ekfatslagrad Chardonnay med smöriga toner passar ihop med det brynta smöret.
Vidare passar kall öl som ljus lager till.
Alkoholfritt alternativ är en kall Clausthaler öl eller vitt alkoholfritt vin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 646 kcal