Spenatsallad med tomat och zucchini

En sidosallad med spenat, tärnade mogna tomater och riven zucchini samt en enkel vinägrett med olivolja, vinäger, salt och peppar. God och nyttig samt passar som tillbehör till det mesta.

Smidig och enkel att laga med fin färdigrensad babyspenat i påse. Men salladen kan också lagas på större vanlig spenat om du sköljer den noga (så inget grus kommer med) och skär bort de grova stammarna.

Till dressingen kan du ta en lagrad vit balsamvinäger, äppelcidervinäger, röd lagrad vinäger, citronsaft eller balsamvinäger. Ta risvinäger om du är känslig för vinäger. Vidare kan du ha i lite dijonsenap och honung om du gillar det. 

Det finns massor av annat gott som passar att lägga till i salladen - några förslag jag tycker passar: kärnaor av granatäpple, majs, äppelskivor, smulad grönmögelost, annan bladsallad, tärnad fetaost, grillad halloumi, strimlad rödlök, rostade nötter som valnötter eller hasselnötter, tärnad gurka, krutonger, riven morot, gröna ärtor, kokta kikärtor, kokta linser, kokta bönor, kokt quinoa samt tärnad röd paprika med mera.

4 portioner spenatsallad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 250 gram tomater som körsbärstomater eller cocktailtomater, 1 pkt
  • Vinägrett: 2 msk vit balsamvinäger eller annan lagrad vinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm flinsalt till servering (valfritt)
  • 1/3 zucchini

Tillagning

  1. Skölj spenat och lägg upp på fat.
  2. Blanda vinäger, olivolja, salt och peppar i en skål till en vinägrett (dressing). Låt gästerna ta själva hur mycket dressing de vill ha på salladen eller skeda över några skedar precis innan servering.
  3. Skölj tomater och dela dem förslagsvis i tärningar. Lägg med spenaten.
  4. Skölj och riv zucchinin grovt och blanda med spenat och tomater.
  5. Servera spenatsalladen med dressingen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer