Spenatsallad med tomat och zucchini

Introduktion och förberedelse

En sidosallad med grovt skuren babyspenat, cocktailtomater eller tärnade mogna tomater och riven zucchini smaksatt med en enkel vinägrett med olivolja, vinäger, salt och peppar. God och nyttig samt passar som tillbehör till det mesta.

Gott till är också marienade vita bönor eller svarta linser.

Smidig och enkel att laga med fin färdigrensad babyspenat i påse. Men salladen kan också lagas på större vanlig spenat om du sköljer den noga (så inget grus kommer med) och skär bort de grova stammarna.

Till dressingen kan du ta en lagrad vit balsamvinäger, äppelcidervinäger, röd lagrad vinäger, citronsaft eller balsamvinäger. Ta risvinäger om du är känslig för vinäger. Vidare kan du ha i lite dijonsenap och honung om du gillar det.

Varianter:

Det finns massor av annat gott som passar att lägga till i salladen - några förslag jag tycker passar:

  • Kärnor av granatäpple, majs, äppelskivor, smulad grönmögelost, annan blandad grönsallad, tärnad fetaost, grillad halloumi, strimlad rödlök, rostade nötter som valnötter eller hasselnötter, tärnad eller riven gurka, krutonger, riven morot, gröna ärtor, gröna sojabönor, kokta kikärtor, kokta linser, kokta bönor, kokt quinoa, kokt bulgur samt tärnad röd paprika med mera.

4 portioner spenatsallad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 1 paket eller cirka 250 gram tomater som körsbärstomater eller cocktailtomater eller stora tomater
  • Vinägrett: 2 tsk vit balsamvinäger eller annan lagrad vinäger
  • 200 gram, 1/2 stor zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm flinsalt till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj spenat och lägg upp på fat.
  2. Skölj tomater och dela små tomater i halvor eller dela stora i tärningar. Lägg med spenaten.
  3. Skölj och riv zucchinin grovt och blanda med spenat och tomater.
  4. Blanda vinäger, olivolja, salt och peppar i en skål till en vinägrett (dressing). Låt gästerna ta själva hur mycket dressing de vill ha på salladen eller skeda över några skedar precis innan servering.
  5. Servera spenatsalladen med dressingen.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-04

Tillbehör och liknande recept: