Spenatsallad med tomat och zucchini

En sidosallad med spenat, tärnade mogna tomater och riven zucchini samt en enkel vinägrett med olivolja, vinäger, salt och peppar. God och nyttig samt passar som tillbehör till det mesta.

Smidig och enkel att laga med fin färdigrensad babyspenat i påse. Men salladen kan också lagas på större vanlig spenat om du sköljer den noga (så inget grus kommer med) och skär bort de grova stammarna.

Till dressingen kan du ta en lagrad vit balsamvinäger, äppelcidervinäger, röd lagrad vinäger, citronsaft eller balsamvinäger. Ta risvinäger om du är känslig för vinäger. Vidare kan du ha i lite dijonsenap och honung om du gillar det. 

Det finns massor av annat gott som passar att lägga till i salladen - några förslag jag tycker passar: kärnaor av granatäpple, majs, äppelskivor, smulad grönmögelost, annan bladsallad, tärnad fetaost, grillad halloumi, strimlad rödlök, rostade nötter som valnötter eller hasselnötter, tärnad gurka, krutonger, riven morot, gröna ärtor, kokta kikärtor, kokta linser, kokta bönor, kokt quinoa samt tärnad röd paprika med mera.

4 portioner spenatsallad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 250 gram tomater som körsbärstomater eller cocktailtomater, 1 pkt
  • Vinägrett: 2 msk vit balsamvinäger eller annan lagrad vinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm flinsalt till servering (valfritt)
  • 1/3 zucchini

Tillagning

  1. Skölj spenat och lägg upp på fat.
  2. Blanda vinäger, olivolja, salt och peppar i en skål till en vinägrett (dressing). Låt gästerna ta själva hur mycket dressing de vill ha på salladen eller skeda över några skedar precis innan servering.
  3. Skölj tomater och dela dem förslagsvis i tärningar. Lägg med spenaten.
  4. Skölj och riv zucchinin grovt och blanda med spenat och tomater.
  5. Servera spenatsalladen med dressingen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer