Stekt gös med bacon, svamp och skirat smör

Introduktion och förberedelse

Stekt gös med bacon, svamp och skirat smör. Här med potatismos men du kan ha valfritt tillbehör till.

Smörstekt gösfilé med skinn blir riktigt god.

Serveringsförslag

Gösen har jag serverat med knapestekt bacon, tärnad svamp och lite salladslök samt skirat smör.

Inköp av gös

Köp svensk gös som är färsk och MSC-märkt. Gös fiskas året om bland annat i Mälaren, Åsnen och Hjälmaren med flera insjöar.

Du kan räkna ca 150 gram filé med skinn och 120 gram utan skinn per portion.

Tips är att köpa två medelstora sidor gösfilé med skinn på ca 300-400 gram till 4 portioner. Det finns också större filéer på upp mot 500-600 gram som räcker till 3-4 portioner.

Gösen kan stekas med eller utan skinn (se till att skinnet är fjällat).

Kolla även om det sitter ben i mitten - dra ut med tång eller skär då bort dessa längs halva filéen så det blir likt en byxa. Benen brukar dock de som säljer fisken filéat bort. Du kan även be att få gösen utan skinn.

Du kan även fiska eller köpa en hel gös och filéa ut bitar själv.

Blir det gös över kan du frysa in den i bitar till senare och använda till att laga fin fisksoppa, lyxiga queneller eller liknande med.

Varianter

  • Bryn smöret så får du mer smak. Här en variant med brynt smör och gröna tillbehör.
  • Istället för salladslök kan du ta strimlad purjolök, knipplök, ramslök, gräslök eller hackad bladpersilja.
  • Välj en annan svamp istället för champinjoner som Karljohan, kantareller eller shiitake.
  • Bacon är valfritt och kan uteslutas. Bacon kan också bytas mot tärnat fläsk, kalkonbacon eller pancetta.
  • Med räkor - toppa med skalade och grovt hackade räkor och färsk dill samt servera med en klyfta citron och skirat smör.
  • Med rödbetor och kapris - toppa med tärnade inlagda rödbetor och kapris.

Att dricka till

Till gösen passar ett fylligt vitt Chardonnay med ekfatslagring och smöriga toner som går ihop med smöret till gösen. Även ett lättare rött vin som Pinot Noir passar med smaken av bacon och svamp.

Vidare passar kall öl som ljus lager med mer humle till exempelvis en Starogramen från Tjeckien till.

Alkoholfritt alternativ är en kall Clausthaler öl.

4 portioner stekt gös med bacon och svamp

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 x 150 gram gösfilé med skinn eller 120 gram utan skinn
  • 140 gram tärnat bacon, 1 pkt
  • 250 gram champinjoner, 1 ask
  • 6 salladslökar
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 4 portioner potatismos eller annat potatistillbehör

Tillagning

  1. Skär gösfiléen - gösryggen - i ca 10 cm stora bitar. Behåll gärna skinnet på men det är valfritt.
  2. Förbered önskat tillbehör som potatismos eller annat.
  3. Rensa och skölj svampen samt tärna den.
  4. Skölj och strimla salladslöken.
  5. Stek bacon knaprigt i en panna några minuter. Lägg åt sidan i en kastrull.
  6. Smält smöret i en kastrull. Om du vill kan du värma det tills det blir ljust brunt. Ha på låg värme vid sidan.
  7. Stek svampen i en stekpanna utan fett tills den vätskat sig och den mesta vätskan avdunstat. Tillsätt någon msk av smöret och stek svampen någon minut så den får färg. Vänd i salladslöken och stek en halv minut. Blanda i med bacon i kastrullen. Ställ på låg värme till servering.
  8. Dags att steka gösen. Värm en stor stekpanna och tillsätt 3-4 msk av smöret.
  9. När smöret är ljust brunt så lägger du i gösen med skinnet nedåt. Salta och peppra.
  10. Stek med skinnsidan nedåt några minuter tills skinnet fått färg och ovansidan börjat bli matt.
  11. Vänd och stek hastigt andra sidan så att den får färg.
  12. Lägg upp gösen på fat eller tallrikar och toppa med bacon, svamp och salladslöken. Lägg upp smöret i en kanna eller skål vid sidan eller ös direkt över fisken. Servera med potatismos eller önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.8 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 485 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16