Örtagårdssås

Introduktion och förberedelse

Örtagårdssås är lätt att röra ihop av gräddfil, lite majonnäs, citron, salt samt hackade örter som kan hackas färska eller köpas färdighackade frysta - gott i är persilja, gräslök och dill.

Örtagårdssåsen kan förberedas i god tid och förvaras i kyl. Eller röras ihop precis innan servering.

Serveringsförslag

En lättlagad och snabblagad kall sås som passar till fisk som grillad lax eller gravlax, varmrökt lax, grillad fisk som röding, varmrökt flundra, makrill, fiskspett, skaldjur, skaldjurspaj, inkokt lax, fiskpaté, fiskterrine med mera.

Funkar även till grillost eller ljusare kött som kyckling, kalv och fläskfilé eller till grillade grönsaker som zucchini, paprika, portabello och rödlök.

Varianter

  • Vill du ha lite twist på såsen kan du ha i andra örter som hackad basilika och dragon.
  • Vidare kan man ha en halv pressad vitlök i. Citron kan bytas mot lime eller äppelcidervinäger.
  • Rivet äpple, zucchini, gurka, rotselleri eller morot blir också gott att blanda i såsen.
  • Blanda i rom som röd regnbågsrom eller annan rom. Extra lyxigt med löjrom.
  • Byt ut eller ersätt en del av gräddfilen mot crème fraiche eller matyoghurt
  • Vegan variant på Örtagårdssås kan du laga med Oatly fraiche istället för gräddfil samt äggfri majonnäs.

Såsen kan ersättas med annan kall sås som romsås, löjromsås - fler varianter på kalla såser hittar du här.

Det finns också färdiga kalla såser som Örtagårdssås med flera varianter att köpa.

Ingredienser till Örtagårdssåsen
Ingredienser till Örtagårdssåsen är citron, gräddfil, majonnäs och så örter förstås som bladpersilja, dill och gräslök.

4 portioner Örtagårdssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl gräddfil
  • 4 msk majonnäs
  • 4 msk hackad dill, färsk eller fryst
  • 2 msk hackad krus- eller bladpersilja, färsk eller fryst
  • 2 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 krm strösocker
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och finhacka dill, persilja och gräslök samt lägg i en skål.
  2. Blanda i gräddfil, majonnäs, pressad citron, strösocker och salt.
  3. Smaka av såsen med salt och citron.
  4. Lite svart- eller vitpeppar kan man också ha i.
  5. Garnera gärna med lite extra hackad färsk dill, gräslök och persilja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 130 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.