Hemgjord tacokrydda

Gör egen tacokrydda av torkade kryddor. Här är min variant med förslag på variationer. 

Grunden är spiskummin, paprika och chilipulver sedan hade jag i vitlökspulver, lökpulver, oregano, koriander, svartpeppar samt lite citronsyra, socker och salt. 

28 gram tacokrydda till 500 gram färs, 4 portioner

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 4 min

Ingredienser

  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver chipotle eller vanligt chilipulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk oregano
  • 1/2 tsk mald koriander
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1/2 tsk citronsyra
  • 1 tsk florsocker
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp alla kryddor samt citronsyra, salt och florsocker i en skål.
  2. Blanda väl och rör ut klumpar.
  3. Tacokryddan är klar att användas.
  4. Förvara i lufttät burk till användning.
Till tacokryddan behöver du paprikapulver, spiskummin, chilipulver, vitlökspulver, lökpulver, oregano, koriander, grovmalen svartpeppar, cayennepeppar, salt, florsocker samt citronsyra.
Till tacokryddan behöver du paprikapulver, spiskummin, chilipulver, vitlökspulver, lökpulver, oregano, koriander, grovmalen svartpeppar, cayennepeppar, salt, florsocker samt citronsyra.
Mät upp och blanda kryddorna i en skål. Rör ut klumpar.
Mät upp och blanda kryddorna i en skål. Rör ut klumpar.
Förvara i en lufttät burk till användning senare eller använd direkt.
Förvara i en lufttät burk till användning senare eller använd direkt.

Användning

  • Tacokryddan passar till texmex som fräst köttfärs, kycklingfärs eller vegofärs. 
  • Kryddan kan även blandas med matyoghurt till en god kall sås. 

Så använder du tacokryddan

  1. Bryn färsen i 1 msk matolja som majsolja till fin färg. 
  2. Tillsätt tacokryddan samt 1 dl vatten. 
  3. Stek på låg värme i ca 5 minuter tills vattnet kokat bort.
  4. Smaka av med salt och ev. mer chili till önskad styrka.  

Varianter

  • Istället för vitlökspulver kan du använda en färsk klyfta vitlök och pressa i. 
  • Lökpulver kan bytas mot en halv färsk finhackad lök. 
  • Chilipulver kan bytas mot färsk chili efter tycke. Förslagsvis en hackad röd spansk chili. 
  • Chipotle chilipulver som har lite rökt smak kan bytas mot vanligt chilipulver eller valfri sort.
  • Mald korianden kan bytas eller kompletteras med färsk eller fryst hackad koriander efter tycke. 
  • Citronsyran kan bytas mot någon tsk färskpressad citron eller lime. 
  • Florsocker kan bytas mot vanligt strösocker eller uteslutas. 

Styrka

  • Tacokryddan i detta recept tycker jag är medelstark. 
  • Vill du ha en mildare tacokrydda så minskar du på chilin eller utesluter den helt.
  • Vill du ha starkare tacokrydda så dubblar du eller ökar till önskad styrka. Vidare kan du krydda upp med valfritt chilipulver, torkad chili, chiliflakes eller färsk chili. 

Tips

Du kan dubblera receptet och spara kryddan i lufttät burk till senare tillfällen.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 18 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-03-07