Rostad färskpotatis

Introduktion och förberedelse

Rosta färskpotatis i ugnen med lite rapsolja och salt. Jag smaksatte även med timjan och rosmarin men det är valfritt. 

Serveringsförslag

  • Gott som tillbehör till det mesta både till vardags, fest eller buffé. 
  • Jag hade potatisen till en skinkgryta

Varianter

  • Du kan använda färskpotatis med fint skal eller skölja och skrubba jordigare färskpotatis. 
  • Istället för torkad timjan och rosmarin kan du använda färsk timjan och rosmarin. 
  • Det är valfritt att ta med timjan och rosmarin. Andra kryddor som passar är örtagårdskrydda, örtsalt, salvia, basilika, pressad eller hela vitlöksklyftor med mera.
  • Uteslut eventuellt örter om potatisen ska serveras till fisk samt garnera med hackad färsk dill. 
  • Rapsolja kan bytas mot annan matolja som olivolja, solrosolja eller majsolja. 

5 portioner rostad färskpotatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 900 gram färskpotatis
  • 1 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller vanlig ugn.
  2. Har du köpt färskpotatis på påse som är sköljd och har fint skal räcker det att skölja dem och putsa bort eventuella fula delar. Har du köpt jordig färskpotatis så sköljer och skrubbar du dem men de behövs ej skalas.
  3. Dela stora potatisar. Små potatisar kan du behålla hela. Se till att alla är i liknande storlek.
  4. Lägg potatisen i en ugnsform eller stor stekpanna.
  5. Tillsätt olja, salt och eventuellt timjan och rosmarin. Vänd runt.
  6. Rosta i mitten av ugnen i 25 till 30 minuter tills potatisen har fin färg. Kontrollera så den är mjuk med en potatissticka mot slutet.
  7. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  8. Hacka persilja och strö över potatisen till servering om du vill.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 159 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-14

Tillbehör och liknande: