Helgrillad Uer eller Kungsfisk
Introduktion och förberedelse
Uer eller Kungsfisk passar utmärkt att grilla hel fylld med citron, örter, salt och olivolja. Den har ett saftigt, fast och vitt fint kött.
Serveringsförslag
- Jag hade enkla tillbehör till som kokt potatis med olivolja, grönsallad, citronklyftor samt crème fraiche och sweet chilisås.
- Annat som passar till är grillad färskpotatis eller delikatesspotatis, pressad potatis, foliepaket med potatis eller rotfrukter, råris samt valfri grönsallad.
- Fler såser som passar är krämig Hollandaise som sås eller smör, skirat smör med riven pepparrot, gräddfilssås med örter, créme fraiche eller kall yoghurtsås som Örtagårdssås.
- Flingsalt är också gott att strö över när man äter fisken.
Portionsberäkning
Per portion kan du räkna ca 350 gram rensad hel fisk med skinn, ben och huvud. En liten hel fisk räcker till en portion eller så delar ni en större fisk till 2-3 portioner.
Varianter
Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.
Grilltips
- Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken.
- Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.
- Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill och efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen.
Tillagning
- Tänd grillen och förbered önskade tillbehör som förslagsvis kokt färskpotatis och tomatsallad.
- Fjälla fisken - gör det gärna utomhus då fjällen flyger.
- Rensa den - ta ur inälvor och skölj rent. Torka fisken torr med lite hushållspapper.
- Klipp försiktigt bort alla fenor och vassa taggar. Tips är att använda skyddshandskar.
- Gnid in ut och insida med salt och olivolja. Lägg i skivad citron, grovt hackade färska örter som rosmarin, timjan och kruspersilja.
- Kläm fast fisken i ett fiskhalster.
- Grilla varje sida ca 12 minuter.
- Använd en termometer och kolla så det är 60 grader in vid benet - då är fisken klar.
- Ta försiktigt ur fisken ur halstret och lägg upp fisken på ett fat.
- Servera med förslagisvis kokt färskpotatis med fin olivolja, citronklyftor, finbladig grönsallad blandad med olivolja och vinäger, småtomater samt som sås lite crème fraiche och sweet chilisås. Eller välj valfria tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 623 kcal