Helgrillad Uer eller Kungsfisk

Introduktion och förberedelse

Uer eller Kungsfisk passar utmärkt att grilla hel fylld med citron, örter, salt och olivolja. Den har ett saftigt, fast och vitt fint kött.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Per portion kan du räkna ca 350 gram rensad hel fisk med skinn, ben och huvud. En liten hel fisk räcker till en portion eller så delar ni en större fisk till 2-3 portioner.

    Varianter

    Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.

    Grilltips

    • Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken.
    • Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.
    • Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill och efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen.
     
    Fjälla fisken - gör det gärna utomhus då fjällen flyger. Rensa den - ta ur inälvor och skölj rent.
    Fjälla fisken - gör det gärna utomhus då fjällen flyger. Rensa den - ta ur inälvor och skölj rent.
    Klipp försiktigt bort fenor och vassa taggar. Tips är att använda skyddshandskar.
    Klipp försiktigt bort fenor och vassa taggar. Tips är att använda skyddshandskar.
    Gnid in ut och insida med salt och olivolja. Lägg i skivad citron, färska örter som rosmarin, timjan och persilja.
    Gnid in ut och insida med salt och olivolja. Lägg i skivad citron, färska örter som rosmarin, timjan och persilja.
    Montera fisken i ett grillhalster.
    Montera fisken i ett grillhalster.
    Grilla varje sida ca 12 minuter.
    Grilla varje sida ca 12 minuter.
    Använd en termometer och kolla så det är 60 grader in vid benet - då är fisken klar.
    Använd en termometer och kolla så det är 60 grader in vid benet - då är fisken klar.
    Lossa försiktigt fisken ur grillhalstret och servera på fat med önskade tillbehör.
    Lossa försiktigt fisken ur grillhalstret och servera på fat med önskade tillbehör.
    Jag serverade fisken med enkla tillbehör som kokt färskpotatis med olivolja, citron, sallad med tomat samt en sås av crème fraiche och sweet chilisås.
    Jag serverade fisken med enkla tillbehör som kokt färskpotatis med olivolja, citron, sallad med tomat samt en sås av crème fraiche och sweet chilisås.

    3 portioner helgrillad Uer

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 25 min
    • Klart på: 40 min

    Ingredienser

    • 1 hel fisk ca 1150 gram hel Uer (Kungsfisk)
    • 2 msk olivolja
    • 1 kvist färsk rosmarin
    • 2 kvistar färsk timjan
    • 2 kvistar kruspersilja
    • 0,5 citron
    • 3 krm salt
    • TILLBEHÖR: 600 gram färskpotatis
    • 0,5 citron
    • 65 gram, 1 påse finbladig grönsallad
    • 12 små tomater
    • 2 msk olivolja till salladen
    • 1 msk fin vinäger till salladen
    • 2 dl crème fraiche
    • 1 dl sweet chilisås

    Tillagning

    1. Tänd grillen och förbered önskade tillbehör som förslagsvis kokt färskpotatis och tomatsallad.
    2. Fjälla fisken - gör det gärna utomhus då fjällen flyger.
    3. Rensa den - ta ur inälvor och skölj rent. Torka fisken torr med lite hushållspapper.
    4. Klipp försiktigt bort alla fenor och vassa taggar. Tips är att använda skyddshandskar.
    5. Gnid in ut och insida med salt och olivolja. Lägg i skivad citron, grovt hackade färska örter som rosmarin, timjan och kruspersilja.
    6. Kläm fast fisken i ett fiskhalster.
    7. Grilla varje sida ca 12 minuter.
    8. Använd en termometer och kolla så det är 60 grader in vid benet - då är fisken klar.
    9. Ta försiktigt ur fisken ur halstret och lägg upp fisken på ett fat.
    10. Servera med förslagisvis kokt färskpotatis med fin olivolja, citronklyftor, finbladig grönsallad blandad med olivolja och vinäger, småtomater samt som sås lite crème fraiche och sweet chilisås. Eller välj valfria tillbehör.
    E-mail
    Medel: 5 (1 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 623 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2025-06-15

    Tillbehör och liknande: