Grillad hel fisk

Grillad hel fisk på medelhavsvis med olivolja och örter. Guldbraxen (guldsparid), sik, multe, makrill, regnbågslax eller öring är goda att grilla hela. Men flera andra fiskar blir goda helgrillade.

Ett fiskhalster är smidigt att grilla fisken med. Det är också lättare att vända fisken. Det går att grilla utan också men var försiktig när du vänder fisken. Man kan också slå in fisken i folie men då får man inte så god grillyta på skinnet.

Förslag som tillbehör är klyftpotatis, olivolja, citron och tomatsallad men du kan också ha valfritt tillbehör som ex. kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, råris, valfri sallad samt såser som hollandaise, kryddsmör, skirat smör eller kall yoghurtsås.

Räkna ca 350 gram rensad hel fisk med skinn, ben och huvud. En hel per portion eller så kan man dela på en större fisk.

Gillar du vitlök kan du lägga till en pressad eller hackad klyfta och gnida in fisken med tillsammans med olivoljan och örterna.

Använder du en klotgrill med lock så är tips att starta med öppen grill och efter en liten stund sätt på locket för att sänka värmen.

2 portioner grillad hel fisk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram hel fisk som Guldbraxen (Guldsparid), öring eller valfri sort
  • 4 msk olivolja
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 0,5 citron
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 400 gram fast potatis
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • Tomatsallad: 3 kvisttomater
  • 0,5 gul eller rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen och förbered önskade tillbehör som förslagsvis klyftpotatis och tomatsallad.
  2. Klyftpotatis: sätt ugnen på 220 grader. Skrubba potatis och skär bort fula delar. Skär potatisen i klyftor. Skölj den i ett durkslag och torka den torr med lite hushållspapper. Lägg den i en ugnsfast stekpanna eller form. Blanda med olja, salt och peppar. Stek potatisen i ca 25 minuter tills den är mjuk och har fin färg. Vänd ev. runt efter halva tiden.
  3. Förbered fisken: fjälla, rensa och skölj ur fisken. Torka fisken torr med lite hushållspapper.
  4. Skär 4-5 sneda skåror i skinnet på fisken.
  5. Gnid in den med två msk olivolja, någon msk citron och lägg in grovhackad rosmarin och timjan i fisken.
  6. Kläm fast fisken i ett fiskhalster om du har det.
  7. Grilla fisken ca 5-15 minuter per sida - beroende på storlek. Pensla med olivolja blandad med citronsaft några gånger.
  8. Tomatsallad: skölj och skiva tomaterna. Skala och strimla lök. Blanda tomater och lök med olivolja, vinäger, salt och peppar.
  9. Skär två klyftor av citronen.
  10. Kontrollera så att fisken är genomstekt genom att skära ett snitt in mot benet förslagsvis vid huvudet och se så att fiskköttet är fast och genomstekt in vid ryggbenet.
  11. Ta ur fisken ur halstret och lägg upp fisken på ett fat.
  12. Strö över lite flingsalt, peppar, olivolja och citronsaft. Garnera ev. med färska örter.
  13. Servera den grillade hela fisken med önskade tillbehör ex. klyftpotatis, tomatsallad samt extra olivolja, salt, peppar och citronklyftor.
  14. Tips att äta hel fisk: skär loss fiskköttet från huvud, fenor och ryggben. Rensa bort ev. ben. Skinnet kan man äta om man vill (dock ej om det är för bränt).
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer